Svítidla do komerčních prostor od studia OMA

Zdroj
20. 02. 18. 08:00

Svítidla XY180 navrhl pro společnost Delta Light jeden z nejvěhlasnějších architektonických ateliérů OMA, jehož řadami prošla jména jako Zaha Hadid nebo Henrik Valeur. Tvar svítidel je inspirovaný 3 klíčovými elementy architektury - bodem, linií a povrchem. Svítidla byla specificky navržena pro potřeby komerčních objektů, kancelářských prostor či jiných veřejných míst.

Svítidla XY180 nabízí variabilní uplatnění. Podoby svítidel zrcadlí 3 výše zmíněné atributy - linii v podobě svítidla s jednou nebo dvěma lineárními světelnými trubicemi, bod v podobě bodového svítidla a povrchu vytvořenému mnohonásobným opakováním svítidel. Právě souvislý povrch vzniklý použitím více kusů stejných svítidel je nejsilnější myšlenkou stojící za návrhem svítidel samotných.

Otočný kloub dovoluje svítidlům být variabilně natočena pod úhlem 360/120°. Uskupení mírně pootočených svítidel dokáže v prostoru rozehrát geometrickou světelnou hru. Závěs navíc poskytuje svítidlům možnost být umístěna na strop nebo stěnu. Celou kolekci pak doplňuje stojací lampa.

Stmívatelné světelné trubice svítidel XY180 emitují rozptýlené světlo, vhodné pro celkové osvětlení prostoru, zatímco bodová svítidla poskytují akcentní světelný prvek. Typy svítidel XY180 se dají libovolně kombinovat, vždy podle potřeb daného interiéru. To dělá z XY180 multifunkční svítidla, vhodná k nasvícení i komplikovaných prostor.