VUT za provozu opravilo sídlo chemické fakulty v Purkyňově ulici

Vložil
ČTK
22. 03. 17. 11:00


Brno - Vysoké učení technické v Brně (VUT) za provozu modernizovalo sídlo chemické fakulty a Ústavu soudního inženýrství v Purkyňově ulici. Investice téměř čtvrt miliardy korun pomohla zastavit sesouvání části budovy z 80. let minulého století, zároveň ji posunula k současným ekologickým standardům. Odpadní voda z laboratoří prochází čističkou.


Brněnská technika objekt získala v 90. letech od státního podniku MEOPTA. Postupná modernizace začala v roce 2009, hlavní část oprav, financována částečně z evropských peněz, odstartovala v únoru 2014.

"Co je zajímavé, tak celá rekonstrukce se uskutečnila za provozu, to znamená, že fakulta musela přesouvat výuku vždy do té části budovy, kde se zrovna nestavělo," uvedl rektor Petr Štěpánek.

Část objektu s pracovnami zaměstnanců měla vážný problém se statikou. "Kvůli podmáčení budovy a technologickým nedostatkům stavby docházelo k postupnému poklesu celé konstrukce. To se projevilo trhlinami ve stěnách a podlahách," popsal děkan Martin Weiter.

Stavaři přišli s unikátním řešením: do základní konstrukce doplnili nové mikropiloty, na které "zavěsili" současné stropy a sloupy. Celkem pod budovu dodatečně doplnili 62 nových mikropilotů o celkové délce 670 metrů.

V suterénu vznikla neutralizační stanice s novou čističkou. Odstraňuje nejen kyseliny a zásadité látky, ale také kovy, koloidní látky a veškerý odpad z analytické i organické chemie.

"I když jsou odpadní látky z laboratoří primárně sbírány do nádob a následně předány k likvidaci, při vymývání laboratorního skla mohou studenti v malém množství vylít do výlevky různé chemické látky," vysvětlil vedoucí stanice Pavel Diviš. Má na starosti i sběrné místo, kam se sváží veškerý chemický odpad ze všech laboratoří VUT se samostatnými sklady hořlavin a žíravin a trezorem pro nejnebezpečnější jedy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články