Rodinný dům Casa Kwantes v Rotterdamu od MVRDV

Zdroj
MVRDV
Vložil
Petr Šmídek
26.03.2017 15:15
Ateliér MVRDV postavil v Rotterdamu dům se dvěma tvářemi: do rušné ulice se vymezuje stěnami z režného zdiva, zatímco do klidného vnitrobloku se otevírá zvlněnou prosklenou stěnou. Jednoduchá myšlenka, která byla bezezbytku převedena do reality a navíc v elegantním provedení za pomoci kvalitních materiálů.
Monolitickou uliční fasádou ze světlých glazovaných pásků lze proniknout jen na dvou místech: zapuštěným vstupem a vjezdem do garáže. Nároží obrácené do ulice se má podle MVRDV odkazovat na holandský funkcionalismus 30. let minulého století.
Za umírněný vnějškem se otevírá kontinuální zvlněný prostor dvoupodlažní vily. Centrálním prvkem polouzavřeného atria je letitý olivovník. Dům stírá hranice mezi vnitřkem a vnějškem. Přes značnou transparentnost nabízí obyvatelům dostatek soukromí. V horním poschodí všechny místnosti spojuje zvlněná lodžie.
O energetickou nezávislost domu se stará tepelné čerpadlo umístěné v suterénu, efektivní systém tepelných výměníků a solární panely na střeše.
0 komentářů
přidat komentář

Související články