Zvláštní detaily

Autor: Michael Cadwell
Nakladatelství: Archa
Rok vydání: 2012
ISBN: 978-80-87545-05-8
Formát: 208 stran
Jazyk: česky
Běžná cena: 339 Kč
Naše cena: 300 Kč (bez 0 % DPH: 300,00 Kč)
  12,88 € (bez 0 % DPH: 12,88 €)
Skladem: 1 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Tváří v tvář složitým konstrukčním detailům Nadace Querini Stampalia italského architekta Carla Scarpy, nezvyklým ocelovým spojům, betonu valícího se z kaskádovitých tvarů i kameni otesanému do nepřehledných vzorů se Michale Cadwell vzdává snahy o jejich teoretickou kategorizaci a místo toho se uchyluje k ocenění jejich výstřednosti a evokuje jejich všestranné působení. To, co dříve zamítá jako sbírku fetiše, začíná nakonec chápat jako koherentně vystavěný svět, nicméně i nadále podivný. Ve Zvláštních detailech se Cadwell zabývá prací čtyřech významných architektů, kteří „ozvláštnili“ nejrezistentnější oblast architektury: konstrukci. V klíčových stavbách své kariéry Scarpa, Frank Lloyd Wright, Mies van der Rohe a Louis Kahn vytvořili detaily, které nám podkopávají kritickou i analytickou půdu pod nohama.
Cadwell zkoumá zvláštnosti materiálové menažérie Scarpovy Querini Stampalia, lehké dřevěné rámové konstrukce Wrightova Jacobs House, svářený ocelový rám Miesova Farnsworth House a železobeton Kahnova Yale Center for British Art. Zjišťuje, že každý z těchto architektů mění parametry základních faktů konstrukce, čímž vzniká mírný, ale nepopiratelný posun ve fyzičnosti budovy. A každému z nich připadá příroda zvláštní a její zvláštnost je nakažlivá: příroda zvedá stavidla vyčerpaných kulturních nápadů, omezených analytických postupů a zastaralých výrobních technik. Uvědomíme-li si zvláštnost přírody, získáme tak nový pohled na svět, který lze rozpoznat v uspořádání materiálnosti světa těchto architektů – jejich zvláštní detaily.

V našem totálně vyčerpaném věku nám tyto brilantní interpretační exkurzy připomínají, že stejně jako je tomu u hudby (k níž bývaly dříve přirovnávány), člověk nemůže vstoupit do světa architektury bez kultivované citlivosti, jež je rovnocennou směsicí znalostí a představivosti. Tyto čtyři kritické eseje na téma tektonického odcizení, spolu s podrobným autorským komentářem bibliografie, by měly být opakovaně předčítány v každé škole architektury.
Kenneth Frampton,
profesor architektury na Columbia University

Michael Cadwell pracuje jako architekt a profesor na Austin E. Knowlton School of Architecture při The Ohio State University. Byl hlavním zakladatelem ohijské společnosti Cadwell & Murphy Architects ve městě Columbus. Je absolventem Americké akademie v Římě a the MacDowell Colony a autorem díla Small Buildings. Jeho články vycházejí v časopisech, jako jsou Harvard Design Magazine a Domus.