Slavné vily Ústeckého kraje

Autor: Jolana Tothová, Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Tomáš Pavlíček, Martin Krsek, Veronika Bartošová
Nakladatelství: Foibos
Edice: Slavné vily
Rok vydání: 2008
ISBN: 978-80-87073-04-9
Formát: 176 stran, 23,5x17cm, vázaná
Jazyk: česky
Běžná cena: 379 Kč
Naše cena: 340 Kč (bez 0 % DPH: 340,00 Kč)
  14,59 € (bez 0 % DPH: 14,59 €)
Skladem: 1 ks (standardní doba expedice do 7 dnů)
 

Ústí nad Labem, Teplice, Most, Chomutov, Bílina, Děčín, Litoměřice, Vandsdorf, Louny, Žatec a další, to jsou města a obce, do nichž se vydáme s knihou a výstavou Slavné vily Ústeckého kraje.

Ústecký kraj je stále ještě synonymem pro území, jehož podobu utvářel průmyslový růst. Konec devatenáctého století je zde charakterizován velkou stavební aktivitou, ve které se objevují všechny prvky historizujícího tvarosloví od klasicizujících poloh po romantické. Obrovské a až procovsky vyznívající vily si zde staví místní významní podnikatelé, ale i zástupci šlechtických rodin.

Jejich architekti pocházejí z Vídně, Prahy, ale nalezneme mezi nimi i místní jména. Příkladně můžeme jmenovat Josefa Mockera, Ludwiga Förstera, Jana Zeyera. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století se ve zdejší architektuře začínají projevovat vlivy florální secese i vídeňské geometrické moderny v realizacích vznikajících především po roce 1900. Zajímavým architektem tohoto období je např. Josef Weinollt. Rok 1918 znamená pro zdejší území velké politické změny, které se odrazí i na zdejší architektuře. Německá nobilita preferuje spíše architekty německé a zesílí vliv drážďanské architektury. Vazba na pražské architekty je sice menší, ale přesto zde staví např. Ervin Katona nebo Kurt Spielmann. Řada stavebníků zvolila místní architekty, jejichž jména se objevují skutečně pouze v daném místě, ale jejichž tvorba je přinejmenším zajímavá.

Publikace čtenáře zve do geografického prostoru, který svá tajemství teprve začíná vydávat.

Autorský tým publikace i stejnojmenné výstavy tvoří Tomáš Pavlíček (editor), Matěj Páral, Martin Krsek, Jolana Tothová, Alena Sellnerová.