Slavné pražské vily

2. vydání

Autor: Přemysl Veverka, Zdeněk Lukeš, Petr Krajči, Dita Dvořáková
Nakladatelství: Foibos
Edice: Slavné vily
Rok vydání: 2005
ISBN: 80-7037-128-5
Formát: 170 x 235 mm, 189 stran
Jazyk: česky
Běžná cena: 429 Kč
Naše cena: 340 Kč (bez 0 % DPH: 340,00 Kč)
  14,59 € (bez 0 % DPH: 14,59 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 7 dnů)
 

Architektonické laiky zajímá náš obor především z důvodu řešení vlastního bydlení. Tato kniha je určena především jim, ale zajímavé souvislosti a ukázky pražských vil v ní nalezne i zkušený architekt. Celá kniha je rozdělena do dvou částí - souboru představených vil a procházkové části doplněné o mapy. Kniha je tedy průvodcem po krásných pražských vilách.
Autoři se při výběru ukázek dostali až k baroku, které má v Praze kromě chrámů, kostelů a paláců své reprezentanty i ve vilovém stavebním druhu. Osobně mi tyto "vykopávky" nervou srdce, ale zasvěcený komentář Dity Dvořákové nakonec způsobil, že jsem u této části knihy vydržel nejdéle. Kniha neposkytuje čtenářům návod "jak na to", spíše poukazuje na vzácnou shodu stavebníka a architekta a upozorňuje na zajímavé výsledky tohoto dialogu.
Všeobecně známý vilový funkcionalismus na Babě doplňují další zajímavé ukázky dobové produkce. Další výborné vily od Evžena Linharta nebo Ladislava Žáka můžete studovat pouze z fotografií, výkresová dokumentace v knize většinou chybí. I tak je ale nesmírně informačně bohatá. Nabízené adresy a mapy pro procházky vybízejí ke konfrontaci in situ.
Pražské vily mají v knize i soudobé zástupce. Nechápu, proč se v knize neobjevilo alespoň jedno dílo od ach. Cajthamlové, která platí za současnou pražskou vilovou star. Současná vilová produkce vyznívá v knize dosti neuchopeně. Navzdory tomu však v knize naleznete jedinou pražskou vilovou realizaci arch. Kaplického.
V porovnání cena/výkon je tato kniha vysoko v plusu. V knihovně milovníka pražské potažmo české architektury by neměla chybět.

Související

0 komentářů
přidat komentář