Rozhovory s Miesem van der Rohe

Autor: Moisés Puente (ed.)
Nakladatelství: Archa
Rok vydání: 2010
ISBN: 978-80-904514-1-4
Formát: 14x20 cm, 96 stran, brožovaná
Jazyk: česky
Běžná cena: 339 Kč
Naše cena: 310 Kč (bez 0 % DPH: 310,00 Kč)
  13,3 € (bez 0 % DPH: 13,30 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Období třiceti let, které Mies van der Rohe, legenda modernismu, strávil prací v Americe, bezpochyby reflektuje jeho důsledné a vyzrálé úsilí, kterým se pokoušel dosáhnout svého cíle: nové architektury dvacátého století. Rozhovory s Miesem van der Rohe se zaměřují právě na toto americké období a tím dávají novou důvěru tomuto tvrzení, jelikož popisují architektovy nejdůležitější myšlenky o projektech a navíc jsou řečeny jeho vlastními slovy. Mies mluví v této sbírce rozhovorů zcela svobodně o svém vztahu ke klientům, o obecném jazyce, který ve svých
architektonických projektech hledal, o vlivech na svou práci i o syntéze architektury a techniky, kterou prosazoval ve svých projektech a stavbách. Esej Inaki Ábalose nám dodává kontext pro lepší pochopení těchto rozhovorů a dívá se na Miesův odkaz z pohledu dnešní doby.



To, co dělám já, co nazýváte mou architekturou, by mělo být jednoduše nazýváno konstrukčním přístupem. Na začátku projektu o formě nepřemýšlíme. Přemýšlíme o tom, jak správně použít materiál. Poté přijmeme výsledek.
Když pracujeme, necháváme velké myšlenky viset ve vzduchu. Nechceme, aby klesly. Často jsme sami překvapeni, co z nich vzešlo. Sbírám všechny tyto skutečnosti, sbírám jich tolik, kolik jen mohu. Studuji je a pak se jimi řídím.
Mies van der Rohe, 1955



Z portugalského originálu Conversas com Mies van der Rohe (s přihlédnutím k anglické edici) vydaného nakladatelstvím Gustavo Gili, Barcelona v roce 2006, přeložila Petra Ocelková.

Předmluva: Jan Sapák
Fotografie: Isifa Image Service, s. r. o.
Odborná spolupráce: Pavel Chládek
Jazyková spolupráce: Jaromír Slomek
Grafická úprava a obálka: František Petrák
Odpovědný redaktor: Pavel Jungmann

Vydalo nakladatelství  ARCHA, Pavel Jungmann,
Májová 405, 763 14 Zlín, jako svou 28. publikaci.

V edici a ARCHITEKTURA svazek třetí. 2010
www.nakladatelstviarcha.cz
www.aarchitektura.cz

Související

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
"Studuji je a pak se jimi ridim"
A.J.K.
18.03.10 12:00
zobrazit všechny komentáře