K čemu jsou architekti

Autor: Ondřej Dušek, Karolína Jirkalová
Nakladatelství: Jana Kostelecká
Rok vydání: 2019
ISBN: 978-80-270-2710-1
Formát: 16x22 cm, 248 stran, brožovaná
Jazyk: česky
Běžná cena: 399 Kč
Naše cena: 350 Kč (bez 0 % DPH: 350,00 Kč)
  15,02 € (bez 0 % DPH: 15,02 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Knížka je určená pro čtenáře od 10 let.
Architekti a architektky vytvářejí prostředí, ve kterém se pohybujeme, bydlíme, odpočíváme, učíme se, pracujeme… zkrátka ve kterém žijeme. Mají ale trochu nevděčnou roli. Každého nejvíc zajímá, jak výsledky jejich práce vypadají. Architektura přitom musí sloužit svému účelu, je důležité, jak se v ní cítíme a jak ovlivňuje své okolí. V téhle bohatě ilustrované knížce bychom rádi ukázali, že se na architekturu můžeme dívat i jinak než jen „líbí – nelíbí“, že každé konkrétní řešení má svůj důvod. A že odhalovat, proč jsou domy a prostory kolem nás vymyšleny a navrženy zrovna takhle, je docela dobrodružné.
Úvodní část přibližuje východiska i způsob práce architektů. Na příkladu čtrnácti konkrétních realizací pak ukazujeme, jak autoři došli k výslednému řešení a jaký má smysl. Výběrem projektů jsme se snažili představit širokou škálu úloh, situací a tvůrčích postupů současné architektury: budovy v proluce i na volném prostranství, rekonstrukce i novostavby, veřejné i soukromé, velké i malé, domy i prostory, architekturu i urbanismus. Celou knihou také prostupuje slovníček odborných pojmů. Téměř všechny představené stavby jsou veřejně přístupné, zvídavý čtenář je tedy může i navštívit.

Autory knihy jsou Ondřej Dušek (koncept, text a ilustrace) a Karolina Jirkalová (koncept a text).
Architekt Ondřej Dušek vystudoval FA ČVUT v Praze a školu Emila Přikryla na pražské AVU. Pracoval v ateliéru Hnilička Císler architekti, od roku 2010 působí na volné noze. Podílel se na přípravě výstavy Baugruppe ist super! kurátorů Heleny Doudové a Marka Kopeće.
Karolina Jirkalová je novinářka, kritička a editorka se zaměřením na architekturu. Vystudovala bohemistiku na FF UK v Praze, v současnosti je doktorandkou teorie a dějin umění na pražské UMPRUM. Je redaktorkou časopisu Art+Antiques, podílela se na publikacích Architekti SIAL, nebo Město mezi domy, byla editorkou výzkumného projektu Panelová sídliště v ČR jako součást městského životního prostředí.

Související

0 komentářů
přidat komentář