Zdroj

Autor: Ayn Rand
Nakladatelství: Berlet
Rok vydání: 2001
ISBN: 0-646-39832-6
Formát: 880 stran, 21x13cm, vázaná vazba
Jazyk: česky
Běžná cena: 395 Kč
Naše cena: 350 Kč (bez 0 % DPH: 350,00 Kč)
  15,02 € (bez 0 % DPH: 15,02 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Slavný román americké autorky ruského původu přináší příběh architekta Howarda Roarka, jehož nezávislé myšlení, racionalita a důslednost jej přivedou do konfliktu s iracionální společností. Vyplatí se člověku dělat cokoli, co od něj společnost očekává, nebo se má řídít svými racionálními zásadami? Je souhlas ostatních měřítkem správnosti a úspěchu lidského jednání? Dosahuje dlouhodobého štěstí člověk, který zradí vlastní já, aby si získal přízeň svého okolí, nebo ten, který žije pro své vlastní ideály?


Recenze z webu www.aynrand.cz (2001):

V tomto roce se poprvé dostává do rukou českého čtenáře dílo významné americké spisovatelky a filozofky Ayn Rand.

Zdroj (The Fountainhead) je příběhem oddanosti člověka svým ideálům a vytrvalé cesty za jejich naplněním. Mladý architekt, člověk nezávislého myšlení, racionality a integrity, se dostává do hlubokého konfliktu s iracionální společností naší éry, která se ho snaží všemi způsoby zastavit. Zdroj je románem v tom nejlepším slova smyslu. Navzdory svému rozsahu se kniha čte jedním dechem, děj i charakterizace jednotlivých postav nedovolí čtenáři ji odložit. Ještě dlouho po přečtení knihy si člověk klade zásadní otázky vztahující se k jeho životu. Kniha však vyniká tím, že otázky nejen vyvolává, nýbrž nabízí i odpovědi - a je na každém čtenáři, aby je pro sebe objevil, aby se jimi inspiroval ve svém životě. Zdroj je o tom, jaký by život mohl být a měl být.

I když je zatím Ayn Rand známa převážně v anglicky mluvících zemích, bylo její dílo přeloženo do mnoha světových jazyků, včetně němčiny, italštiny, francouzštiny, řečtiny a ruštiny. V anglických edicích bylo prodáno k dnešnímu dni přes dvacet milionů jejích knih a jenom románu The Fountainhead se stále ještě prodává stodvacet tisíc kusů ročně.

Ayn Rand (1905-1982) se narodila v ruském Petrohradě. Dva roky po dokončení petrohradské univerzity, na které studovala historii a filozofii, emigrovala do Spojených států amerických. V roce 1933 dokončila svůj první román, We The Living, který našel vydavatele až v roce 1936. Druhý román, The Fountainhead (Zdroj), byl odmítnut dvanácti nakladateli a nakonec vyšel v roce 1943. Navzdory tomu, že byl ignorován kritikou, se z něho stal populární bestseller a zůstal jím dodnes. V roce 1957 následoval její poslední román, Atlas Shrugged, který literárně dramatizuje její unikátní filozofii - objektivismus. Poté, až do konce svého života se Ayn Rand věnovala popularizaci své filozofie, psaní esejů a přednáškám analyzujícím současné dění.

Její vize člověka, jako nezávisle přemýšlejícího individualisty ukotveného pevně v objektivní realitě, spolu s její filozofií pro život na zemi ovlivnily životy milionů čtenářů a stály na počátku filozofického hnutí, které má stále rostoucí vliv na americkou společnost.

V roce 1991 průzkum knihovny amerického Kongresu prohlásil Atlas Shrugged za knihu, která (na druhém místě po Bibli) nejvíce ovlivnila životy Američanů. The Fountainhead (Zdroj) se umístil na patnáctém místě. Vize Ayn Rand má sílu změnit svět, je uskutečnitelná. Nyní je dostupná i v češtině.

Související

0 komentářů
přidat komentář