industriál_paměť_východiska

Autor: Tomáš Šenberger, Benjamin Fragner, Eva Dvořáková
Nakladatelství: Nakladatelství TITANIC
Rok vydání: 2007
ISBN: 978-80-86652-33-7
Formát: 30 x 22,5 cm, 256 stran, vazba V8
Jazyk: česky, anglicky
Běžná cena: 798 Kč
Naše cena: 650 Kč (bez 0 % DPH: 650,00 Kč)
  27,9 € (bez 0 % DPH: 27,90 €)
Skladem: 0 ks
 

Velká popularizační publikace si klade za cíl seznámit širokou laickou veřejnost s velmi aktuálním tématem průmyslového dědictví a novými trendy v jeho chápání. Kniha však není pouhým historickým přehledem architektury a typologie industriálních staveb v návaznosti na odpovídající technologie jednotlivých průmyslových odvětví, nebo nostalgickým pohledem na to, co zbylo z průmyslové éry v naší paměti. Název - od osmdesátých let s nadsázkou používané pojmenování - industriál naznačuje, že ohrožená nebo už zanikající technická monstra a jejich bizarní atmosféra se stávají i novým východiskem, od stavebních konverzí po alternativní uměleckou inspiraci.
Barevné fotografie Pavla Friče zachycují autentický stav některých průmyslových objektů a areálů v České republice v rozmezí let 2003 až 2006. Jednotlivé kapitoly s lapidárními názvy Pece - Těžní věže - Mlýny - Voda a energie - Voda a město - Cukr, líh, olej, maso - Haly - Etážovky - Pivo představují formou obrazových a textových medailonků charakteristické industriální ukázky, doplněné v úvodu každé kapitoly užitečnými historickými souvislostmi a archivními fotografiemi na sociální téma. Vstupní esej PhDr. Benjamina Fragnera nabízí kromě přehledu dějin industrializace také nástin vývoje názorů na záchranu mizejících hodnot průmyslového dědictví a současně nastoluje řadu znepokojivých otázek naší postindustriální současnosti.
Kniha těží z mnohaletého bádání památkářů, teoretiků a historiků architektury z okruhu Výzkumného centra průmyslového dědictví při ČVUT v Praze a bude provázet po celý rok 2007 oslavy 300. výročí ČVUT včetně prestižního mezinárodního bienále a konference Industriální stopy v září 2007.


Autoři:
Ing. arch. Eva Dvořáková (1949)
Od roku 1974 působí v oblasti památkové péče, v Národním památkovém ústavu vede agendu technických památek, věnuje se výzkumu industriálních a technických areálů a objektů.

PhDr. Benjamin Fragner (1945)
Řídí Výzkumné centrum průmyslového dědictví při ČVUT, je kurátorem, organizátorem a spoluautorem řady odborných akcí a výstav. Zabývá se dějinami techniky a teorií architektury a urbanismu.

Prof. Ing. arch. Tomáš Šenberger (1950)
Jako tvůrčí architekt projektuje, účastní se architektonických soutěží a výstav, jako pedagog přednáší na Fakultě stavební ČVUT (průmyslové stavby, architektonická tvorba), ve VCPD mj. řeší problematiku rehabilitace a transformace industriální architektury.

Všichni tři autoři patří k iniciátorům Sekce ochrany průmyslového dědictví Národního technického muzea v Praze (1987) i k zakladatelům VCPD. Popularizují problematiku a nové trendy v chápání průmyslové architektury u odborné i laické veřejnosti: organizují mezinárodní bienále "Industriální stopy", přednášejí, účastní se odborných akcí a výstav, samostatně i společně publikují (mj. Industriální skanzen Čechy a Morava, Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Industriální cesty českým středozápadem, Industriální stopy - architektura konverzí, Pražský industriál).

Pavel Frič (1955)
Fotograf. Podílel se na řadě publikací nakladatelství Titanic (mj. 20. století české architektury, Czech Republic - Images of Czech Architecture, Obrazy z dějin české architektury, Muzea a galerie v České republice, Národní kulturní památky a památky České republiky zapsané na seznam UNESCO).

Výzkumné centrum průmyslového dědictví (VCPD) při ČVUT (2002)
Koordinuje a metodicky podporuje mezioborovou spolupráci odborníků a institucí, zabývajících se historií, architekturou, urbanistickými souvislostmi, vývojem technologií, stavebně technickými kritérii a ekologickými i ekonomickými hledisky výzkumu, záchrany a nového funkčního využití technických památek a průmyslových staveb a industriálních areálů. Provádí výzkum a soustřeďuje databáze objektů průmyslového dědictví České republiky v kontextu světového vývoje.
http://vcpd.cvut.cz