Česká republika – architektura XX. století. Morava a Slezsko

Autor: Pavel Zatloukal, Michal Kohout
Nakladatelství: Zlatý řez
Rok vydání: 2005
ISBN: 80-902810-2-8
Formát: 128x222 mm, 334 stran, z toho 12 dvoustran mapových příloh, šitá vazba
Jazyk: česky
Běžná cena: 590 Kč
Naše cena: 390 Kč (bez 0 % DPH: 390,00 Kč)
  16,74 € (bez 0 % DPH: 16,74 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 7 dnů)
 

Publikace zpracovává formou průvodce dějiny i současnost moderní architektury na Moravě a ve Slezsku. Obsahuje celkem 1055 záznamů jednotlivých objektů v dvoustupňové dokumentaci a přináší tak dosud nejrozsáhlejším souhrn památek a pozoruhodných staveb moderní architektury v České republice.
Základní údaje ke každému objektu představují název stavby, architekta/y, popřípadě i stavitele či spolupracující profese, letopočet vzniku projektu - stavby, adresu. Téměř třetina všech objektů je prezentována jako tzv. "velké heslo", které vedle základních informací o stavbě obsahuje i archivní fotografie, plány a stručný stavebně-historický, případně kulturně-historický text. V knize nechybí přehled urbanistického vývoje nejvýznamnějších měst - Brna, Olomouce, Ostravy a Zlína - a životopisy významných architektů, kteří působili ve 20. století na území Moravy a Slezska.
Průvodce je dílem týmu 12 autorů pod vedením editorů prof. PhDr Pavla Zatloukala, ředitele Muzea umění v Olomouci, a ing. arch. Michala Kohouta, architekta a autora publikací o moderní a současné architektuře. Úvodní stať o vývoji moderní architektury na Moravě a ve Slezsku napsal prof. Vladimír Šlapeta.
Kniha je pokračováním dlouhodobého záměru nakladatelství Zlatý řez, jímž je zpracování přehledu moderní architektury v České republice formou knižních průvodců. Prvním krokem v realizaci tohoto záměru bylo vydání průvodce Praha - architektura XX. století, který se od roku 1997 dočkal dalších vydání v české i anglické jazykové verzi. Po pěti letech práce a výzkumu v terénu nyní vychází průvodce po moderní architektuře Moravy a Slezska. Třetí díl průvodce, na němž opět pracuje početný tým odborníků, bude následovat v roce 2007 pod titulem Česká republika - architektura XX. století. Čechy.
Publikace poslouží jako referenční příručka při studiu moderní architektury České republiky. Cílovou skupinou čtenářů jsou architekti, projektanti, odpovědní úředníci, ale také zájemci o dějiny i současnost architektury a široká laická veřejnost.