Zlínská Zikmundova vila se otevře veřejnosti, první prohlídky budou v září

Publisher
ČTK
20.05.2022 15:45
Czech Republic

Zlín

Zdeněk Plesník


Zlín - Zlínská Zikmundova vila, ve které žil řadu let cestovatel Miroslav Zikmund, se otevře veřejnosti. První prohlídky se uskuteční letos v září, řekl dnes novinářům předseda Nadačního fondu Zikmundova vila Čestmír Vančura. Zikmund již dříve nabídl vilu, která je kulturní památkou, ke koupi zlínskému podnikateli Vančurovi, jenž nabídku přijal. Stal se předsedou nadačního fondu, který se od loňska o objekt stará. Zikmund zemřel loni 1. prosince ve věku 102 let.


"Miroslav Zikmund považoval za svůj životní úkol otevírat svět lidem. A naším úkolem je teď oplátkou otevřít jeho dům světu. Díky podpoře Fondů EHP můžeme tento krok realizovat už letos, a navíc ve spolupráci s renomovanými partnery," uvedl Vančura.

Nadační fond získal z Fondů EHP, na nichž se podílejí Norsko, Lichtenštejnsko a Island, 3,5 milionu korun. Partnerem je norské Muzeum Kon-Tiki a zlínské Technologické inovační centrum. Projekt se týká kulturního programu a zpřístupnění památky veřejnosti, začal letos v květnu a potrvá do dubna 2024. "Lidé se budou moci seznámit s domovem Miroslava Zikmunda, ale i s osobností Thora Heyerdahla, o jehož odkaz se stará náš partner, Muzeum Kon-Tiki. Věřím, že z této společnosti by měl Mirek radost," uvedl Vančura.

V Zikmundově vile, která přitahuje například fanoušky cestování i architekty, se budou konat komentované prohlídky. "V rámci pilotního provozu počítáme s jedním prohlídkovým dnem v měsíci, kdy se ve vile vystřídají až čtyři skupiny vždy o šesti návštěvnících. Vstup bude, stejně jako například ve vile Tugendhat, možný po rezervaci předem," uvedla ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila Magdaléna Hladká. Zájem o prohlídky se očekává velký, již nyní se o vilu zajímá spousta lidí. Podle Vančury však i s ohledem na Zikmundovo přání není cílem z vily udělat centrum hromadných návštěv. "Chceme zachovat intimitu prostředí," uvedl Vančura. Lidé si budou moci prohlédnout společenské prostory domu, do některých osobních prostor v patře domu zřejmě jen nahlédnou, například do pracovny.

Smyslem projektu je podle Hladké otestovat režim fungování vily, ekonomickou i personální náročnost. "Na základě těchto zkušeností budeme po ukončení projektu schopni určit provozní model vily pro budoucnost," uvedla Hladká. Počítá se také s besedami ve vile, dotace pomohou stabilizovat chod, údržbu a propagaci vily. Přispějí také ke správě sbírek z cest, které Zikmund ve vile měl. Díky Technologickému inovačnímu centru se budou moci do vily podívat i lidé se sníženou pohyblivostí, a to prostřednictvím virtuální reality. Ve spolupráci s muzeem Kon-Tiki vzniknou dvě výstavy, expozici o Jiřím Hanzelkovi a Zikmundovi si lidé prohlédnou v Norsku, v Zikmundově vile bude výstava o Heyerdahlovi.

Hanzelku a Zikmunda spojuje s norským cestovatelem Heyerdahlem rok 1947, kdy se Hanzelka se Zikmundem vydali na svou výpravu do Afriky a Jižní Ameriky a Heyerdahl zahájil expedici Kon-Tiki. "Obě výpravy měly společný vedlejší cíl: sblížit lidi tím, že nám přinesou příběhy ze svých cest," uvedla Liv Heyerdahlová, vnučka cestovatele Heyerdahla a ředitelka Muzea Kon-Tiki. "Je pro nás ctí, že můžeme zahájit spolupráci a přátelství s Nadačním fondem Zikmundova vila. Podělíme se o své příběhy s našimi komunitami a sblížíme se. Nechť se cesta rozběhne," uvedla Heyerdahlová.
0 comments
add comment

Related articles