Zámek Nová Horka ve Studénce se po rozsáhlé rekonstrukci otevírá

Publisher
ČTK
28.09.2020 20:00

Studénka - Zámek Nová Horka ve Studénce na Novojičínsku se po rozsáhlé rekonstrukci otevírá návštěvníkům. Do roku 2016 v něm fungoval sociální ústav, poté ho převzalo krajské Muzeum Novojičínska, které památku opravuje a připravilo tam expozici. Návštěvníci si od pondělí budou moci prohlédnout například kapli Povýšení svatého kříže nebo sala terrenu. ČTK to řekli představitelé Moravskoslezského kraje a ředitel muzea Zdeněk Orlita.


"Zámek byl dlouhá léta využíván sociálními službami a působil dost neutěšeným dojmem. Velká investice byla nevyhnutelná a jsem upřímně rád, že se do těchto prostor vrátila noblesa a krása, kterou si budou moci návštěvníci naplno vychutnat," řekl hejtmanův náměstek pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Hejtmanův náměstek pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania (ANO) uvedl, že obnova zámku už přišla téměř na 70 milionů korun, z nichž 26 miliony přispěly evropské zdroje a zbytek šel z krajské pokladny. Rekonstrukce zahrnovala celkovou obnovu fasád a interiérů prvního patra zámku, úpravami prošel i zámecký park.

"Renovovány byly veškeré podlahové krytiny, dřevěné obložení, rekonstruovány byly výmalby chodby a pokojů. Restaurátoři na zámku odvedli na kamenosochařských a truhlářských prvcích obdivuhodný kus práce," uvedl Kania.

Orlita řekl, že prohlídkový okruh ukáže návštěvníkům v podstatě celé přízemí. "Expoziční okruh je provede zámeckou knihovnou, kde je instalován původní fond zámecké knihovny Nová Horka. Je to fond, který čítá staré tisky zhruba od první čtvrtiny 16. století až do 20. století. Můžou se těšit na prohlídku sala terreny, původního zahradního sálu, který byl plně rekonstruován a restaurován v předchozích třech letech," řekl ředitel.

Hned vedle sala terreny je instalována interaktivní expozice věnovaná nedaleké přírodní památce Kotvice. V zámecké kapli lidé uvidí mimo jiné původní oltář z druhé poloviny 19. století, jenž byl pro novohoreckou kapli vyroben po požáru zámku v roce 1857, který schvátil její původní barokní mobiliář.

Kromě toho muzeum nechalo zrestaurovat a doplnilo tam z vlastních sbírek oltář z kaple zámku v Odrách, který taktéž vyhořel a dnes již neexistuje. "Instalovali jsme ho z toho důvodu, abychom návštěvníkům přiblížili sochařskou výzdobu z vrcholně barokního období, tak jak by se s ní mohli setkat v Nové Horce, kdyby nedošlo k onomu požáru v polovině 19. století," řekl Orlita.

Původně barokní zámek v Nové Horce z poloviny 18. století patřil do roku 1945 rodu Vetterů von der Lilie. Od roku 1948 sloužil sociálním účelům. Nejprve v něm byly umístěny postižené děti, pak domov důchodců, který se později změnil v ústav pro mentálně postižené ženy. Prostory zámku ale těmto účelům postupně přestaly vyhovovat a poslední obyvatelky se z něj odstěhovaly v roce 2016.

Zámek bude v říjnu otevřen denně kromě pondělků od 09:00 do 17:00, vstup bude zdarma. Od listopadu do března budou návštěvy možné na objednání.
0 comments
add comment

Related articles