Záchrana kaple Božího hrobu v Liberci začne ještě letos

Publisher
ČTK
18.10.2019 17:55
Czech Republic

Liberec

Liberec - Záchrana barokní kaple Božího hrobu v horním centru Liberce, která je v katastrofálním stavu, začne ještě letos před zimou. Nemusela by ji totiž už přečkat. Práce zaplatí radnice, která jednu z významných památek ve městě získala od římsko- katolické farnosti bezúplatně do své správy na 50 let. "Výpůjčka umožní městu investovat prostředky z veřejného zdroje," řekl novinářům náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).


Pozdně barokní kaple Božího hrobu byla vystavěná v Liberci v roce 1772 jako kopie božího hrobu ve Zhořelci. Postavit ji nechal liberecký soukeník a obchodník Andreas Joseph Wondrak podle návrhu Johanna Josepha Kunzeho. Nyní se nachází v zahradě kostela Nalezeni sv. Křiže, kam byla přenesena v 19. století. Původně stála na západní straně hřbitova u nedalekého arciděkanského kostela sv. Antonína.

"Památka má významně nadměstský dopad, je součástí přeshraničního projektu Via Sacra," uvedl náměstek. Turistická stezka Via sacra vede již více než deset let Trojzemím. Propojuje výjimečné sakrální památky v Horní Lužici, severních Čechách a Dolním Slezsku. Kapli v zahradě kostela kvůli jejímu špatnému stavu ale mohou návštěvníci zatím vidět jen zvenčí. Za poslední zimu dost utrpěla, zřítila se dokonce část římsy ze zadní strany.

V rámci záchranných pracích letos restaurátor poškozenou římsu sejme a staticky zajistí i věžičku. "Také dojde k nějakému opláštění stavby, aby překonala, pokud možno bez větší újmy, nastávající klimatické měsíce, které jsou vždycky v Liberci velmi složité a mohou mít další vliv na destrukci," uvedl Langr.

Záchranné práce za bezmála půl milionů korun má na starost restaurátor Radomil Šolc. Letos v barokní zahradě u kostela prováděl na objednávku města i opravy mariánského sloupu, který je považovaný za nejvýznamnější figurální památku na území Liberce. Obnova kaple bude pokračovat i v příštím roce, náklady město odhaduje na 1,5 milionu korun. Náměstek předpokládá, že do příštího podzimu by mohla být kaple opravená.
0 comments
add comment

Related articles