Vítkovice mohou nechat zbourat komín v bývalé aglomeraci

Publisher
ČTK
15.10.2018 21:35
Czech Republic

Ostrava

Vítkovice

foto: www.fabriky.cz

Ostrava - Společnost Vítkovice, a. s., může nechat zbourat 101 metrů vysoký komín v bývalé aglomeraci (úpravně a spékárně rud) v Ostravě-Vítkovicích. Ministerstvo kultury neprohlásilo komín za kulturní památku, a nechalo tak v platnosti původní stanoviska památkářů. Platí rovněž rozhodnutí České inspekce životního prostředí, vydané už v roce 2005, které nařizuje likvidaci 42 objektů v aglomeraci včetně komína. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

O záchranu komína usiluje spolek Svatý Václav, podle kterého je výjimečný výškou i mohutností. Cihlový komín má u paty průměr 15 metrů a jeho stěny tam dosahují tloušťky až 1,5 metru, u vrcholu má průměr devět metrů.

Podle firmy je ale komín kontaminovaný olovem, arsenem, polychlorovanými bifenyly a dalšími karcinogenními látkami a pro obyvatele představuje riziko. "Pokračují přípravy na demolici komína," uvedl Jiří Michálek, který se za Vítkovice podílel na přípravě sanace bývalé aglomerace.

Hlavní vlastník Vítkovic Jan Světlík uvedl, že komín je asi nejhorším pozůstatkem centrálně nadiktované spolupráce v rámci někdejší Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) zemí tehdejšího socialistického bloku. "Do Vítkovic se vozila zhruba třicetiprocentní ruda z bývalého SSSR a tady se draze a zbytečně přepracovávala. Červený prach z výroby pelet pro vysoké pece z rudy s nižším obsahem železa byl pověstný. Tři miliony tun rudy se na okolí podepsaly všemi negativy, která jsou dodnes patrná v zanesené aglomeraci, včetně komína," uvedl Světlík.

Spolek Svatý Václav, podle nějž je komín pravděpodobně unikátem v celé Evropě, usiloval o to, aby se pro komín našlo nové využití například pro sportovní a rekreační účely. Podle Vítkovic ale něco takového není možné a oblast bude po sanaci a vyčištění vhodná například pro lehký průmysl. Sanaci areálu platí jako součást likvidace starých ekologických zátěží ministerstvo financí.
0 comments
add comment

Related articles