Vila Čerych v České Skalici je na prodej, její poslání má pokračovat


Česká Skalice – Památkově chráněná Vila Čerych v České Skalici je na prodej za 28 milionu korun. Nehrozí, že by se vila proslavená filmem Odcházení v režii Václava Havla dostala do nesprávných rukou, řekla ČTK ředitelka Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) Taťána Plecháčková. Nadace je majitelem vily. Posláním vily ve stylu art deco je sloužit jako osvětové, vzdělávací a kulturním centrum, tak jako to činil dosavadní provozovatel.


"Vzhledem k tomu, že vila dlouhodobě potřebuje investice a provozní financování, nadace se rozhodla, že vilu buď prodá nebo najde dlouhodobého provozovatele. Vila potřebuje rekonstrukci v řádech milionů až desítek milionů korun a my nemůžeme dopustit, aby dál chátrala," řekla ČTK Plecháčková.

Od konce loňského roku realitní kancelář nemovitost nabízela užšímu okruhu zájemců z řad neziskových organizací, veřejných institucí, filantropů či mecenášů, od dubna je vila v oficiální nabídce. "Až poté, co se vyčerpaly všechny možnost užšího okruhu oslovování, tak se přistoupilo ke zveřejnění," řekla ČTK Plecháčková.

Provozovatel vily, společnost Centrum rozvoje Česká Skalice, své aktivity v objektu ukončila v roce 2019. Od té doby se nadace bezúspěšně pokoušela nalézt nového provozovatele. "To se bohužel nepodařilo, proto nadace nabídla vilu k prodeji. Ve zprostředkovatelské smlouvě si vymezila právo odmítnou zájemce, který by svojí činností nenaplnil odkaz Ladislava Čerycha," řekla ČTK ředitelka.

NROS objekt s přilehlou zahradou získala v roce 2001 darem od bratří Čerychů, jimž byl majetek vrácen v restituci. Odhadní cena nemovitosti z roku 2015 zapsaná v nadačním jmění je 23 milionu korun. Podle Plecháčkové z tohoto důvodu není možné vilu darovat. "Nadace nemůže jen tak vilu dát darem a snížit si hodnotu o 23 milionů korun, musela by to nahradit podobnou hodnotou. V tuto chvíli ale žádné takové peníze nemá," řekla ČTK.

Podle ní rozdíl zveřejněné ceny a té odhadní je způsoben i tím, že byla již zpracována projektová dokumentace na rekonstrukci, je v tom zahnuté vybavení, DPH či provize realitní kanceláře. "Jestliže by se našel vážný a vhodný zájemce, tak jsme o ceně ochotni jednat. Nadace není v pozici, že by mohla snížit cenu pod hodnotu 23 milionů korun, která je zapsaná v nadačním jmění," řekla ČTK Plecháčková.

O využití vily uvažuje také pětitisícová Česká Skalice. Podle starostky Zuzany Jungwirthové, ale město peníze na koupi objektu nemá. Za problematické považuje ze strany města i splnění povinnosti nájemce zajistit udržovací práce. "V první řadě se o tom musíme pobavit na radě města a pak uvidíme. Velmi bych si přála, aby vilu mělo město, ale jako starostka vím, že jde o finanční projekt, na který město v tuto chvíli nemá peníze," řekla ČTK Jungwirthová.

Podle ní by bylo nejlepším řešením, kdyby si vilu pronajala organizace, která by tam pořádala aktivity, jako dosavadní provozovatel.
0 comments
add comment

Related articles