Vedení Středočeského kraje je proti stavbě v Kladně Růžovém poli

Publisher
ČTK
18.12.2018 08:40
Czech Republic

Kladno

Kladno - Vedení Středočeského kraje je proti stavbě obchodního domu v kladenské lokalitě Růžové pole. Důvodem jsou obavy z problémů v dopravě. Stanovisko dnes schválili krajští radní, informovala ČTK Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.


Proti chystané stavbě, kterou plánuje soukromý investor, je i současná kladenská koalice a část obyvatel. Záměr má zpracovaný posudek vlivu na životní prostředí (EIA), k němu se mohli lidé vyjadřovat do neděle. Podané námitky nyní posoudí úředníci. Záporné stanovisko má například spolek Kladeňáci, který je součástí kladenské koalice.

Obchodní centrum má vzniknout v kladenské části Kročehlavy poblíž průmyslové zóny Kladno-jih. Součástí projektu je také stavba čerpací stanice a myčka pro osobní automobily.

Vznik komerční zóny na Růžovém poli kladenští zastupitelé schválili v dubnu. Vedení města rozhodovalo o změně územního plánu, která stavbu umožní, čtvrtinu plochy pak má zabírat plocha pro sport a rekreaci. Proti změně protestovala tehdejší opozice, která je nyní ve vedení města.

"Nesouhlasné stanovisko (kraje) bylo vydáno na základě doporučení (krajského) Výboru pro životní prostředí a zemědělství vzhledem k tomu, že v dané lokalitě není dostatečně řešena dopravní situace," uvedl krajský náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD).

Posudek EIA předpokládá, že do obchodního centra zamíří v průměru během 24 hodin 3200 osobních vozů, 14 lehkých nákladních aut a osm těžkých nákladních aut. Zvýšení dopravní zátěže osobními auty má být ale podle posudku 1600 vozů, zbytek mají být auta, která projíždějí okolo. Zastavěná plocha supermarketu by měla zabírat více než 17.000 čtverečních metrů, maximální výška budovy nemá přesáhnout 15 metrů, možná je ale lokální nástavba. Celková plocha areálu přesáhne devět hektarů.

Proti záměru podle vedení kraje hovoří i to, že v místě jsou dlouhodobě překračovány imisní limity pro roční koncentrace benzo(a)pyrenu a krátkodobé koncentrace prachových částic jsou při hranici imisního limitu, životní prostředí také už nyní zatěžuje hluk z frekventovaných ulic Arménská, Unhošťská a Americká.

Krajští radní nesouhlasili se záměrem už při posuzování EIA, a to kvůli velkému záboru zemědělské půdy a zhoršení dopravní situace v dané lokalitě. "Rozhodnutí vycházelo z průzkumu území, které je již dostatečně pokryto nákupními centry, ale chybí zde naopak park a sportoviště, které byly navrženy v původním územním plánu," dodal Petera.
0 comments
add comment

Related articles