V Praze mají začít práce na stavbě repliky mariánského sloupu

Publisher
ČTK
17.02.2020 07:50
Czech Republic

Prague

Praha - Na Staroměstském náměstí v Praze mají tento týden začít práce na stavbě repliky mariánského sloupu. Zřejmě už dnes odstartuje archeologický průzkum, následovat budou práce na základně a od konce dubna do poloviny září by se na ni měl usazovat sloup s Pannou Marií. Autor repliky, sochař Petr Váňa ČTK řekl, že všechna povolení a zábory ke stavbě už má a zahájení nic nebrání. Původní sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie.


Sochař loni repliku sloupu v asi 250 dílech přivezl do Prahy na lodi a následně se pokusil zahájit na náměstí stavbu, čemuž kvůli chybějícímu záboru zabránili policisté. Poté sochař dílo nechal na lodi na Vltavě a s týmem kamenosochařů dál pracoval na jeho dokončení.

Pražští zastupitelé dříve opakovaně odmítli vyjádřit s umístěním repliky původního sloupu souhlas. Situace se změnila koncem letošního ledna, kdy se v zastupitelstvu našla většina k revokaci původního nesouhlasného stanoviska města. V návaznosti na to Technická správa komunikací (TSK) udělila zábor. Podle Váni se nyní všechny organizace včetně například radnice Prahy 1 k projektu staví vstřícně.

O návratu sloupu se diskutuje od 90. let minulého století. Zastánci obnovy jej považují za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.
0 comments
add comment

Related articles