V Ostravě se chystá oprava bytového domu Oblouk

Source
Martina Helánová
Publisher
ČTK
01.08.2020 11:05
Czech Republic

Ostrava

Poruba

Evžen Šteflíček
Vladimír Meduna

foto: Tomáš Břeský (poruba.ostrava.cz)

Ostrava – Ostravský městský obvod Poruba připravuje rekonstrukci objektu Oblouku. Kulturní památka s byty je jednou z nejznámějších staveb ve stylu socialistického realismu. Náklady na rekonstrukci jsou odhadovány na 100 milionů korun bez DPH. Stavební povolení už radnice získala a na podzim by chtěla vyhlásit soutěž na zhotovitele stavebních prací. Opravy by mohly začít příští rok na jaře, řekla ČTK Jana Janošcová z porubské radnice.


Městské části se loni podařilo odkoupit majetkový podíl v domě, jehož vlastníkem byla společnost Residomo. "Ke stávajícím vchodům, které už byly ve vlastnictví Poruby, přibylo šest, v nichž je 128 bytů a devět nebytových prostorů. Kromě bočního vchodu, který je ve vlastnictví bytového družstva, je tedy vlastnictví Oblouku sceleno," uvedla místostarostka Petra Brodová (ANO).

Podle předpokladů by rekonstrukce měla trvat téměř rok. Počítá se s úpravami vnější části budovy a společných vnitřních prostor. V plánu je obnova fasády, ale i výměna střešní krytiny, kdy plech nahradí pálená keramika, nebo sanace sklepních prostor.

Po celou dobu rekonstrukce bude k dispozici náhradní parkování. "Naším cílem je vrátit Oblouku jeho punc, aby po mnoha letech, kdy se do jeho vzhledu neinvestovalo, byl znovu důstojnou branou do Poruby," doplnila Brodová. Na rekonstrukci objektu chce Poruba navázat úpravou prostoru před Obloukem. Chystá renovaci chodníků, travnatých prostranství či komunikace v zadní části objektu.

Výstavba Oblouku byla zahájena v červnu roku 1952 a podle dobových údajů byla stavba náročná. V prosinci roku 1954 se do komplexu nastěhovali první nájemníci. Zcela dokončen však byl až později. Architekt Evžen Šteflíček se při navrhování Oblouku inspiroval budovou hlavního štábu na Palácovém náměstí v dnešním Petrohradě. Budova v Porubě patří mezi nejznámější počiny tohoto brněnského architekta. Od roku 2008 je Oblouk kulturní památkou. Je jedinou porubskou stavbou, která se dostala i na poštovní známky.
0 comments
add comment

Related articles