V Litomyšli jsou označeny významné objekty značkami v dlažbě

Publisher
ČTK
05.12.2019 16:15
Czech Republic

Litomyšl

Litomyšl - Litomyšl dokončuje práce na manuálu architektury města. Tato webová databáze obsahuje zhruba 150 nejvýznamnějších objektů, souborů staveb a prostranství postavených ve 20. a 21. století. Nově v dlažbě ulic města přibyly kulaté kovové značky s dříkem připomínající hřebíky, které označují jednotlivé položky manuálu.


"Kulatá kovová hlavička hřebíku bude kolemjdoucí upozorňovat na to, že se daná stavba nachází v manuálu a že si o ní na webové stránce mohou přečíst nebo popřípadě naposlouchat více," uvedla ředitelka Městské galerie Litomyšl Martina Zuzaňáková. Značka nese odkaz na položku v manuálu.

Litomyšlský architektonický manuál provozovaný městskou galerií je odborně-popularizační česko-anglická databáze 146 nejvýznamnějších architektonických a uměleckých objektů, souborů staveb a úprav veřejných prostranství, které byly v Litomyšli nebo jejím blízkém okolí postaveny od roku 1900 do současnosti. Na jeho přípravě se začalo pracovat v roce 2017 a příští rok by měl být hotový.

Vybrané objekty jsou seskupeny do sedmi procházkových tras a 16 výletů. Pomocí interaktivní mapy se tak zájemci mohou projít historickým jádrem i blízkými obcemi.

Základ manuálu tvoří texty, které popisují význam a architektonické či umělecké pojetí vybraných objektů a také informují o jejich historii a okolnostech vzniku. Zároveň zprostředkovávají životní osudy a tvorbu jejich tvůrců, architektů, architektonických ateliérů či výtvarných umělců. Jednotlivé medailony staveb jsou doprovázeny zvukovými nahrávkami a současnými i archivními fotografiemi a plánovou dokumentací. Manuál má elektronickou i stručnější tištěnou verzi, která je v prodeji například v městské galerii a informačním centrum.
0 comments
add comment

Related articles