V Hradecké sýpce by mohlo vzniknout multifunkční kulturní centrum

Source
Tomáš Kučera
Publisher
ČTK
18.08.2019 00:35
Czech Republic

Hradec Králové

foto: www.hradeckasypka.cz

Hradec Králové – Rekonstrukce bývalého obilného skladiště u hlavního vlakového nádraží v Hradci Králové by mohla začít příští rok. Několikapatrová historická budova by se při ní měla změnit v multifunkční kulturní centrum. Odhadované náklady na rekonstrukci jsou v řádech desítek milionů korun. ČTK to řekl jednatel společnosti Defekta NDT Jakub Matoušek, který objekt koupil na podzim roku 2017 od firmy Empla. Dnes je v hradecké sýpce den otevřených dveří.


"Doufáme, že v příštím roce bychom mohli začít budovat pro sebe kanceláře. V následujících deseti letech bychom chtěli postupně sýpku patro po patru opravit," řekl ČTK Matoušek, který má představu, že v přízemí budou obchody, nad nimi kanceláře a dvě horní patra budou sloužit kultuře. "Tam by měl být taneční sál a zázemí," řekl Matoušek.

V současnosti se pracuje na projektové dokumentaci. "Můžeme dělat jen na úpravách, které nepodléhají stavebnímu povolení. Do oprav se můžeme pustit, až bude stavební projekt. Příští rok je reálný," řekl Matoušek.

Sýpka u nádraží vznikla roku 1903 jako čtyřpodlažní budova se suterénem a s dřevěnou vestavbu. O 12 let později vyhořela. Poté prošla rozsáhlou rekonstrukcí, při které sýpka dostala železobetonovou vestavbu a patro navíc. "Během budování železobetonové vestavby to o půl patra zvedli, využili podkroví. Vzniklo tak pět nadzemních podlaží, ve kterých se dalo skladovat obilí. Střešní nástavba dělá v plánech ještě šesté a sedmé podlaží. V podstatě je ale sýpka pětipatrová," řekl Matoušek.

Budova bývalého Družstevního obilného skladiště, která patří mezi největší stavby svého druhu vzniklé v prvním desetiletí 20. století v Hradci Králové, není památkově chráněná. Sýpku si nechalo postavit Družstvo rolnického skladiště v Hradci Králové a Nechanicích podle architekta Josefa Novotného. V 90. letech tehdejší vlastník společnost Cerea uvažovala, že v ní vybuduje obchodní centrum, ale na to nedošlo. Pozdější vlastník firma Empla uvažovala o demolici objektu.
0 comments
add comment

Related articles