V architektonické studii pro obnovu Ještědu je i nový zimní vstup


Liberec - Nový zimní vstup s kovovou zástěnou jako ochranou před větrem, výtah do všech pater, nový foyer, jiné zasklení ochozu, kiosek ve tvaru koule či terasa na horní stanici lanovky s výhledem na Liberec. I to obsahuje po třech letech dokončená architektonická studie kompletní obnovy horského hotelu a vysílače na Ještědu v Liberci. Rekonstrukce unikátní národní památky začne nejdřív za tři až pět let, náklady se stále odhadují. Spodní hranice bude 500 milionů Kč a výše, odhadl dnes před novináři spoluautor studie Jiří Krejčík.


Hotel a vysílač Ještěd lidé v anketě zvolili českou stavbou 20. století. Liberecký kraj usiluje o jeho zapsání na seznam památek UNESCO. Oceňovaná stavba má tvar rotačního hyperboloidu, který plynule navazuje na linii hory. Už zdálky viditelná stavba, jež se záhy stala neodmyslitelným symbolem Liberecka, byla slavnostně otevřena v září 1973.

Navenek by podle Krejčíka návštěvník ani po skončení rekonstrukce neměl příliš zaznamenat, že se nějaká prováděla. "Změny se budou odehrávat tam, kam návštěvník nepřijde, v neveřejných prostorách, zejména technologických částech. A v prostorách pro veřejnost se zase vrátíme do 70. let, protože chceme pietně zrekonstruovat interiér a navrátit podobu takovou, jaká byla při otevření," uvedl Krejčík.

Vlastníkem hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace, které Ještěd získaly za 85 milionů korun. Generální ředitel firmy Vít Vážan dnes ČTK řekl, že za dobu vlastnictví Ještědu do něj investovali přes 60 milionů korun. Předpokládá, že další dva až tři roky se bude pracovat na vytvoření projektové dokumentace pro stavební povolení, která by měla i přesně zmapovat, co vše je potřeba udělat. "Jakmile budeme mít stavební povolení, tak budeme vědět přesně, o co se jedná, a můžeme v dalším kroku začít pracovat na získávání financí na stavbu," uvedl Vážan.

Investovat se musí do stavebních i technologických částí, největší problémy jsou se vzduchotechnikou a opláštěním. V docela dobrém stavu jsou podle Krejčíka jen jeho ocelová část a laminátový plášť. "Problém nastává u hliníkového pláště, kde je poruch výrazně více," řekl. Podle něj se zvažuje jeho kompletní výměna. Ve špatném stavu jsou i venkovní betonové konstrukce, zejména na straně od Německa a Polska. "Očekáváme, že část bude nahrazena replikou a část zrestaurována," dodal.

Z pohledu návštěvníků by podle studie měl nejvýraznější změnu prodělat zimní vstup, z něhož by je do všech pater hotelu měl vyvézt nově výtah. V plánu je i použití jiného typu zasklení venkovního ochozu, který by umožnil lepší výhled do krajiny. Pro restauraci či hotel se ve studii počítá s návratem k původní podobě. Třeba u apartmá, jež bylo původně navrženo v kontrastu k ostatním pokojům ve stylu Ludvíka XIV. "Měl to být takový vtip, takový kontrast k tomu technicistnímu pojetí stavby," uvedl další spoluautor studie Michal Krejčík. Na to chtějí podle něj navázat a vytvořit kopii pokoje ve Versailles. "Vytvořili bychom ideu krystalického paláce někde v oblacích nebo někde ve vesmíru," uvedl. Lépe by stylu stavby podle něj odpovídal i venkovní kiosek na terase, podle studie by měl mít tvar koule. "Takové UFO, které by mohlo dopovědět příběh plačícího Marťana (socha), který se tam nachází," dodal Michal Krejčík.
0 comments
add comment

Related articles