U Ideonu v Pardubicích bude do několika let čtyřhvězdičkový hotel

Publisher
ČTK
19.12.2018 10:05
Czech Republic

Pardubice

Pardubice - V Pardubicích se do dvou až tří let začne stavět čtyřhvězdičkový hotel, bude přístavbou společenského centra Ideon. Podpoří kongresovou turistiku ve městě a nabídne 320 lůžek. Bude mít tvar vlny, protože bude stát nedaleko Chrudimky. ČTK to dnes řekl investor Petr Vašíček.


"Hotel bude mít 156 pokojů, 320 lůžek a 120 přistýlek. Bude to hotel na úrovni Hiltonu. Restaurace zvládne vařit pro účastníky konferencí až 1000 jídel denně," řekl Vašíček.

Pro stavbu se nyní připravuje projektová dokumentaci pro územní rozhodnutí. Aktuálně získal územní souhlas. Přípravy potrvají delší dobu, Vašíček odhaduje, že stavba začne za dva až tři roky. Hotel bude provozovat soukromá firma, kterou vybere ve výběrovém řízení.

"Hotel postavím za soukromé peníze a z úvěru, odhaduji za 250 až 300 milionů korun, na podobné projekty dotace nejsou. Parkovat se bude v podzemí nebo v mém parkovacím domě na Karlovině," řekl Vašíček.

Vašíček byl dlouholetým nájemcem Ideonu, po letech odkladů se mu podařilo společenské centrum od města koupit za 20 milionů korun. Hotel bude navazovat na zadní trakt společenského centra. Autorem návrhu je architekt Milan Košař. "Hotel navazuje na Ideon a plavecký areál, což jsou poměrně velké tvrdé hmoty, takže jsem to pojal jako změkčení prostoru, fasáda dělá takovou vlnu. Zakřivení je v poměrně velké délce, v interiéru příliš velkou roli nehraje," řekl ČTK Košař.

Na Ideon hotel naváže atriem s prosklenou střechou. Vestibul bude díky tomu prosvětlený a některé pokoje budou mít výhled do atria. Jeho jednu vnitřní stěnu pokryjí rostliny a kolem budou vodní prvky. Stavbu bude primárně tvořit beton, sklo a ocelové konstrukce. O barevnosti stavby ještě není rozhodnuto.

"Hotel spíš ponecháme v barvě tónování skel, které probíhají po celé fasádě, zbytek nejspíš zůstane v pohledovém betonu. Spíš tedy ve střízlivé formě. Hotel můžeme doplnit zelení, a to buď vertikálně, nebo pomocí zelených střech a teras," řekl Košař.

Hotel má nabídnout poměrně velké množství lůžek. Sousední hotel Euro disponuje 63 lůžky a jedním apartmánem. V centru města stojí třináctipodlažní panelová stavba, hotel Labe, kde je 630 lůžek. Otevřen byl v roce 1985. Hotel Štika je v historické budově a najednou může ubytovat 102 hostů.
0 comments
add comment

Related articles