Stavba nových multifunkčních hal se neobejde bez dotací

Publisher
ČTK
22.09.2019 09:10
Czech Republic

Prostějov


Olomouc – Bez dotací státu i samospráv se neobešla stavba víceúčelové sportovní haly v Prostějově a stejně na tom bude i chystaný projekt multifunkční haly v Olomouci, která má nahradit chátrající budovu zimního stadionu. Na provoz prostějovského Národního sportovního centra, které bylo slavnostně otevřeno loni v září, navíc musí Prostějov i Olomoucký kraj finančně přispívat dohromady bezmála dvěma miliony korun ročně.


Stavba sportovního centra v Prostějově si vyžádala 143,3 milionu korun, z toho 110 milionů činila dotace ministerstva školství. Předchozí dotace kraje pokryla 13,4 milionu korun a zbývajících téměř 20 milionů korun vlastní zdroje spolku, v nichž byla zahrnuta půjčka od Tenisového klubu Prostějov. Půjčku zaplatil Prostějov, hejtmanství a Tenisový klub Prostějov. Prostějovská radnice do společného projektu sportovní haly už dříve vložila pozemky.

Ve sportovní hale trénují mladí volejbalisté, basketbalisté či tenisté a slouží i žákům prostějovských škol. Spolek, který centrum provozuje, bude podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) dostávat od státu dotace na sportovní činnost v celkové výši pět milionů korun, přičemž roční náklady na provoz centra budou činí 7,5 milionu korun.

Krajské zastupitelstvo proto souhlasilo s tím, že Olomoucký kraj na provoz zařízení bude ročně posílat 1,3 milionu korun. Částkami 600.000 korun přispěje prostějovská radnice a Tenisový klub Prostějov. Výše příspěvku se podle Oklešťka odvíjí od využití haly. Na školy zřizované krajem připadne zhruba polovina provozní doby. Zbývající část volných hodin si rozdělí oddíly Tenisového klubu Prostějov a organizace zřizované městem Prostějov.

Zhruba miliardu korun má stát nová multifunkční hala, která nahradí starý zimní stadion nedaleko centra Olomouce. Zimní stadion byl v Olomouci otevřen v roce 1948 a je zastaralý. Hokejoví fanoušci oprýskanému stadionu neřeknou jinak než plecharéna. Město se proto rozhodlo pro stavbu nové víceúčelové haly, kterou plánuje provést na etapy.

Značnou část nákladů na stavbu by měla pokrýt dotace. Radnice podle primátora Mirka Žbánka (ANO) ale zatím nezná podmínky připravovaných dotačních titulů a je třeba nastavit spolupráci státu, kraje a města. "Čeká mě jednání s nově vznikající agenturou pro sport, která by měla do budoucna převzít roli poskytovatele dotací na tuto sportovní infrastrukturu," řekl ČTK Žbánek.

Multifunkční hala by v Olomouci kromě ledního hokeje mohla být využita i pro jiné sporty. Město chce o vyžití haly jednat i s vedením Univerzity Palackého. Odehrávat se tam budou moci koncerty a společenské akce.
0 comments
add comment

Related articles