Skupina mladých Čechů a Němců opravuje zdevastovaný kostel v Olešné

Publisher
ČTK
17.05.2021 07:40
Olešná – Mladí Češi a Němci opravují vlast- ními silami zdevastovaný kostel sv. Anny v Olešné na Tachovsku u hranic. V roce 2019 ho koupil za symbolickou cenu student a bývalý člen Česko-německého fóra mládeže Prokop Šícha, který organizuje víkendové workcampy na jeho záchranu. Podařilo se už udělat první třetinu střechy a vykácet 50 stromů okolo a 20, které rostly na střeše, řekl dnes Šícha ČTK. Novorománský kostel desítky let chátral a je v havarijním stavu. Od roku 2010 je kulturní památkou.


"Teď od 13. do 16. května nás tu bylo 20, většinou kamarádů," uvedl. Workcampy jsou každý třetí víkend v měsíci. Dnes končící byl výjimečný tím, že ho organizovalo Česko-německé fórum mládeže. Kostel chce parta mladých využívat k pořádání kulturních a tvůrčích pobytů i svateb. Mladí loni na místě zorganizovali osm kulturních akcí - divadla a koncerty.

Hlavní je oprava střechy, jejíž třetina byla zcela propadlá. Podle Šíchy bude stát 2,5 až tři miliony korun. "Na střeše rostly stromy, nejstarší měl 38 let," uvedl Šícha. Dobrovolníci rozebrali zbytky shnilého krovu a z kleneb museli odstranit až 1,2 metru nánosů hlíny, rozpadlých krovů a břidlicových tašek. Tyto tuny materiálu klenby zatěžovaly a držely v nich vlhkost.

"K tomu, abychom mohli žádat o peníze, jsme potřebovali stavební projekt. K němu zase architektonické řešení střechy, která je kopií té původní, ale stejně ho potřebujete. První, co jsme s bandou doktorandů postavili, bylo lešení podle youtube, abychom se dostali na střechu změřit ji," uvedl Šícha. Poté architekt vypracoval projekt a dostali stavební povolení. Minulý rok tak památka získala prvních 650.000 korun z ministerstva kultury na střechu, kterou už více než 100 mladých lidí loni opravilo ze třetiny. "Zbytek je provizorně zakrytý plachtami," řekl Šícha. Na další část požádali o půl milionu korun Plzeňský kraj, který má rozhodnout příští týden, a na letošek dostali 200.000 korun od Česko-německého fondu budoucnosti, což využijí jako podíl k dotacím. "Minulý rok náš vlastní podíl pokryla obec a částečně peníze moje a mých kamarádů," uvedl. V létě budou ještě usilovat o dotace od ministerstva kultury na záchranu architektonického dědictví.

"Původně jsem kostel fakt nechtěl. Koupil jsem dům naproti a řešil jeho opravu. Měl jsem tu architekta a ten řekl, že kostel je neuvěřitelnou stavbou od velmi dobrého architekta své doby, který navrhl kostely v Praze a vily v Praze a Vídni. V takto malé obci by nic nepostavil, ale tím, že to tu patřilo Löwensteinům, tak si to mohli dovolit," uvedl Šícha. Kostel, který podle něj nebyl farní, koupil Šícha za symbolickou cenu. "Vlastnil ho Rakušan, který žije na ostrově v Thajsku. Nešlo vůbec o peníze, ale bylo téměř nemožné ho sehnat k ověřenému podpisu," uvedl Šícha.

V Olešné u hranic s Německem žije asi 35 obyvatel a patří pod městys Stráž. "Je to naprosto magické místo. Má dar přitahovat zajímavé lidi. Pro většinu z nás je práce na kostele dobrý balanc k často náročné duševní práci. Zároveň loni, kdy se nesmělo nikam jezdit, jsme měli dobrý pocit ze smysluplně využitého volného času," řekla účastnice kempů Eva Müllerová.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
Tak doré zprávy ...
Mirko Baum
20.05.21 01:13
show all comments