Screenové rolety: kam se nejlépe hodí a proč?

Publisher
Tisková zpráva
20.10.2021 08:40
Žaluzie NEVA s.r.o.

Kromě venkovních žaluzií a rolet se na stavbách čím dál častěji setkáte také s venkovními látkovými roletami – tzv. screeny. Jsou odolné proti větru, dobře stíní a navíc přes ně vidíte ven. I proto jsou oblíbené zejména při stínění zimních zahrad, teras, pergol, balkonů nebo lodžií. Skvěle však vypadají i na rodinných domech.

Elegantní stínění kamkoliv

Screenové rolety jsou jako stvořené pro stínění zejména zahradních a venkovních prostor – pergol, altánků, zimních zahrad, balkonů, lodžií a dalších. V létě vám uvnitř vytvoří příjemný chládek i soukromí, přesto přes ně uvidíte ven a můžete se kochat okolím. Navíc se relativně snadno instalují, aniž by bylo nutné zásadně zasahovat do konstrukce nebo během stavby chystat složitou přípravu.

V poslední době navíc architekti doporučují screeny také pro stínění oken rodinných nebo bytových domů či administrativních budov. Jsou oblíbené v obývacích pokojích, ložnicích nebo dětských pokojích, navíc je můžete kombinovat s dalšími typy venkovního stínění – například venkovními žaluziemi.

Při kombinování více typů žaluzií a rolet architekti pouze doporučují, ať máte na jedné světové straně domu vždy stejný typ stínění. Zbytek je hlavně na vás a vašem vkusu.

Klíčová je propustnost látky

Screenové rolety seženete v mnoha variantách, jejich klíčovým parametrem je světelná propustnost látky. Existují látky mírně zatemňující, silně zatemňující a zcela zatemňující, kterým se říká blackout.

Právě míra propustnosti světla určuje, kam se která roleta nejvíc hodí. Blackoutové rolety po stažení vytvoří v místnosti absolutní tmu, architekti a designéři je proto doporučují například do ložnice nebo dětského pokoje. Naopak společenské prostory – typicky obývák, kuchyni nebo pergolu – optimálně zastiňte propustnější látkou.

Kromě propustnosti světla řešte také faktor otevřenosti látky, který určuje, jak dobře je přes roletu vidět ven. Zejména u pergol nebo zimních zahrad volte látky s vyšším faktorem otevřenosti (5 % a více), abyste dobře viděli ven, i když máte rolety zatažené. K vám půjde vidět jen částečně, a to když budete mít večer na terase rozsvíceno.

Do větrnějších oblastí volte zipscreeny

Venkovní látkové rolety se hodí také do oblastí s vyšší větrností. Zejména ve variantě zipscreenu, kdy jsou po celé svojí délce pevně spojeny s bočním vodicím profilem a ani při prudším větru se nepohybují a téměř neprohýbají. Naopak pozor na levnější screeny vedené v lanku, které mají vůli a jsou tak vůči větru náchylnější.

Déšť vás nemusí trápit vůbec, látky screenových rolet dobře odpuzují špínu a vodu a jsou takřka bezúdržbové. Výrobci pouze doporučují, abyste po dešti nechali roletu vyschnout, než ji znovu navinete, ať zbytečně nezatěžujete motor.

1 comment
add comment
Subject
Author
Date
Sreenove rolety
Eva Lapešová
21.10.21 05:55
show all comments

Related articles