Scoolpt na veletrhu vytiskl na 3D tiskárně betonovou zeď

Source
Veronika Skálová
Publisher
ČTK
27.02.2020 16:45
Czech Republic

Brno

Michal Trpák
Scoolpt s.r.o.

Brno - Dva metry vysoká a dva metry široká zeď dnes s pomocí 3D tiskárny vznikla ze speciální betonové směsi na brněnském výstavišti. Na Festivalu architektury ji vytiskli umělci z projektu Scoolpt, který založil sochař Michal Trpák. Festival architektury provází stavební veletrhy, které na výstavišti potrvají do soboty.


"Je to experiment i pro nás, dosud jsme takhle velký kus zdi nikdy netiskli. Ale rádi testujeme možnosti, které nám technologie a materiál dává," řekla ČTK za Scoolpt Kateřina Nováková, vedoucí experimentálního ateliéru Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Stěnu tvoří několik různých struktur, které mají zajistit její stabilitu i izolační vlastnosti. "Když se podíváte na stavby, které tisknou pomocí 3D tisku v zahraničí, jde většinou o místa, jako je třeba Saúdská Arábie, tedy místa, kde nemusí řešit únik tepla. Právě to pro nás představovalo architektonickou výzvu," dodala Nováková.

Scoolpt je neziskový projekt, který svým členům umožňuje testování možností 3D tisku v umění i architektuře. Už s jeho pomocí vytvořili sochy i části městského mobiliáře.

"Dalo se nás dohromady pár nadšenců a jen co jsme si sehnali partnery, začali nám dobrovolně navážet materiál, abychom jej pro ně otestovali. Spolupracujeme s dodavatelem betonové směsi, jejíž vlastnosti ověřujeme, stejně tak máme robota zapůjčeného od firmy, která by ráda zjistila, zda se pro 3D tisk betonu vůbec hodí," uvedla Nováková.

Materiál, který Scoolpt pro tisk stěny použil, se skládá z cementu, vody, pojiva a umělého vlákna. Právě jeho charakter podle Novákové určuje konečné vlastnosti materiálu. "3D tisk má ve stavebnictví budoucnost, rozhodně se dá využít například na výrobu panelů, tedy předpřipravených dílců, které ale mohou mít mnohem větší tvarovou variabilitu než dílce z tradičních materiálů," dodala Nováková s odkazem na organické tvary spojené s moderní architekturou.
0 comments
add comment

Related articles