Prostor před brněnským nádražím se má měnit od přelomu roku, ubude aut

Publisher
ČTK
22.09.2022 19:55
Czech Republic

Brno

Brno - Prostor před brněnským nádražím by se měl na podzim začít měnit, pokud bude na trhu dostupná žula. Pokud ne, promění se až na jaře. Město za přestavbu zaplatí téměř 12 milionů korun, městské firmě Brněnské komunikace zbývá podepsat smlouvu s vybranou firmou. V prostoru, kudy denně projdou tisíce pěších, ubude bariér a město zde výrazně omezí automobilovou dopravu, uvedl magistrát v tiskové zprávě. S více než čtyřletým zpožděním se tak uskuteční návrh ještě předchozího vedení města. Práce mají být hotové do tří měsíců.


Brněnské přednádraží vnímají nejen Brňané jako jedno z nejnepřívětivějších míst v Brně, kde je pro chodce obrovské množství bariér. V minulosti zde ještě přibyla zábradlí mezi tramvajovými ostrůvky a chodníky okolo obchodního domu Letmo a nádražní budovou, které měly pěší nasměrovat do podchodu. Mnozí lidé však nekoordinované přecházejí přes koleje i přes silnici.

Na severní straně mezi obchodním domem Letmo až k ústí Masarykovy ulice a tramvajovou zastávkou zmizí zábradlí a silnice bude vyzvednuta téměř na úroveň chodníku a ostrůvku, v celém prostoru bude pěší zóna. Ostrůvek a chodník budou od vozovky oddělovat pouze litinové sloupky.

V místě, kde se přechází z tramvajového ostrůvku do nádražní haly, bude silnice také vyzvednuta do výše chodníku a pracovníci odstraní část zábradlí. Chodci by se tak měli mezi tramvajemi a chodníky pohybovat bezbariérově. Asfaltový kryt chodíků má nahradit žulová dlažba, v upravovaném prostoru mají přibýt lavičky.

Okolo nádraží už také neprojede velká část řidičů. Dopravní značení zakáže odbočit doleva od viaduktu směrem k Letmu a v opačném směru nebude možné odbočit při projíždění kolem nádraží budovy doleva do Benešovy ulice, ale pouze doprava pod viadukt. A trvalá parkovací stání u nádraží nahradí obrátková stání s omezenou dobou parkování.
0 comments
add comment

Related articles