Projektanti kvůli krizi zvyšují podle studie ceny o 15 procent

Publisher
ČTK
26.09.2022 07:15
Czech Republic

Prague

Praha - Projektové společnosti letos zvýšily kvůli vysoké inflaci a rostoucím cenám energií ceny průměrně o 15 procent. Projektanti se obávají toho, že se z 36 procent využívají jiné než navržené materiály, což může vést například k poruchám konstrukcí. Z 15 procent jsou kvůli enormním nákladům projekty odkládány. Vyplývá to z analýzy za druhé čtvrtletí letošního roku, kterou zpracovala společnost CEEC Research.


Ke zdražení služeb se podle ní odhodlalo 76 procent oslovených projektových společností. "Reagujeme na současnou inflační vlnu, upravujeme našim zaměstnancům mzdy tak, aby byly nejen konkurenceschopné, ale aby se našim lidem nesnižovala kupní síla," uvedl Martin Höfler, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Pudis.

Podle Roberta Špalka, předsedy České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), jsou ceny projektů dlouhodobě podhodnocované.

Problém mají projektové firmy u dlouhodobých nebo vícestupňových projektů s fixní cenou, kterou domluvily před několika lety. Práci ale dělají až nyní za vyšších nákladů. Snaží se proto jednat o valorizaci. "Moc úspěšní nejsme," podotkl Höfler z Pudisu. Lucie Bohátková, členka představenstva a obchodní ředitelka společnosti SG Geotechnika, uvedla, že vyjednat inflační doložku je jednodušší se soukromými investory než s investory veřejnými, kteří na to nejsou připraveni.

Čtyři procenta projektových firem podle studie zlevnilo a dvacet zatím drží stejné ceny. Je ale možné, že i u nich dojde ke zdražení. "Zatím držíme podobnou cenovou úroveň jako v minulém roce, nicméně se začíná projevovat větší tlak na mzdové náklady, efektivitu práce a snižování nákladů," uvedl šéf společnosti Digital transformation systems Milan Moravec.

S ohledem na vysoké ceny stavebních materiálů jsou podle analýzy vyžadovány levnější řešení již při projekci. Projektové společnosti se ale z 36 procent procent setkávají s tím, že zákazník při realizaci použije jiné než projektované materiály. Proto se 44 procent dotázaných společností obává, že tyto úspory mohou vést k poruchám konstrukce či k dalším nedostatkům.

V průměru je podle výzkumu rušeno 11 procent projektů a 15 procent je jich odkládáno. S rušením projektů se setkala třetina dotázaných, zatímco s odkladem 60 procent. Celkem bylo osloveno 121 společností.
0 comments
add comment

Related articles