Program dostupného bydlení není pro Prahu použitelný, řekl Hřib

Publisher
ČTK
26.11.2021 07:45
Czech Republic

Prague

Praha – Praha bude po státu chtít, aby upravil podmínky dotačního programu, ve kterém mohou obce žádat o peníze na stavbu dostupného bydlení. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v rozhovoru s ČTK řekl, že ty současné jsou nastavené tak, že je pro- gram pro metropoli v podstatě nepoužitelný, i když bytová krize je v Praze nejintenzivnější. Praha se v posledních letech potýká s rychle rostoucími cenami bydlení.


Problémy programu s názvem Výstavba pro obce, který funguje třetím rokem, jsou podle primátora zejména dva. Jednak je dotace 35.000 korun na metr čtverečních v pražských pod- mínkách nízká, ale hlavní problém představuje podmínka, že v postavených bytech musí lidé platit nájemné pouze 65 korun za metr čtvereční. To je pro Prahu nerealisticky nízká částka, uvedl Hřib.

Dodal, že s budoucí vládou bude chtít vedení Prahy řešit i další věci, například dopravní stavby, současnou vládou přislíbený státní příspěvek na plánovanou stavbu nové filharmonie na Vltavské nebo úpravy legislativy k posílení kompetencí samospráv. "Ministerstev, které budeme muset navštívit, bude více," řekl primátor.

Městské nájemní byty slouží lidem v sociální nouzi, seniorům, svobodný matkám, lidem se zdravotním postižením nebo příslušníkům pro město zásadních profesí. Praha však má vlastních bytů málo. Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194.000 bytů, městský fond však od té doby privatizacemi klesl na necelou pětinu tohoto počtu. Praha chce podle na jaře schválené strategie do roku 2030 dosáhnout toho, že bude každý rok stavět 500 městských bytů.

V programu Výstavba pro obce letos podle srpnových informací ministerstvo pro místní rozvoj eviduje žádosti za asi 700 milionů korun. Delší dobu se také hovoří o nutnosti schválit k dostupnému bydlení samostatný zákon, vláda jej však zatím nepřipravila. ČSSD loni představila vlastní návrh, Sněmovna o něm dosud nejednala.
0 comments
add comment