Před 15 lety byla na Sněžce vysvěcena nová moderní budova České poštovny


Praha – Před 15 lety, 10. srpna 2007, byla na nejvyšší české hoře Sněžce vysvěcena nová moderní budova České poštovny, kterou navrhli architekti Martin Rajniš a Patrik Hoffman. Stavba, která vyrostla na místě zbourané České boudy, nabízí turistům občerstvení, služby poštovny, informace o Krkonoších a také výstup na vyhlídkovou terasu na střeše objektu. Poštovna je také nejvýše položenou budovou na území České republiky. Fungovat začala v roce 2008.


Historická poštovna na vrcholu Sněžky stála od poloviny 19. století a byla v ní umístěna c. k. telegrafní stanice. Roubená budova začala sloužit jako poštovna o 14 let později – první dopisy a pohlednice opatřila kulatým razítkem v září 1899. V roce 1938 po obsazení Sudet německou armádou byla poštovna uzavřena a její provoz nepokračoval ani po válce.

Služby na Sněžce obnovila až v roce 1995 bývalá poštmistrová z Velké Úpy Jaroslava Skrbková. Ta pro poštovnu opravila malý domek, v němž byl ve 30. letech minulého století kiosek s občerstvením. Skrbková byla investorkou i majitelkou nové poštovny. Ta je postavená z dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly, které doplňují skleněné tabule kryté speciálními dřevěnými okenicemi.

Práce na nové poštovně, která stojí na místě zchátralé a v roce 2004 zbořené České boudy, začaly v roce 2006. Původní poštovna byla v roce 2009 rozebraná a převezená na Javorovu skálu poblíž areálu Monínec ve Středočeském kraji.
0 comments
add comment

Related articles