Praha zruší tendr na stavební dozor dostavby Průmyslového paláce

Publisher
ČTK
03.04.2020 20:55
Czech Republic

Prague


Praha - Pražský magistrát zruší veřejnou zakázku na stavební dozor pro dostavbu vyhořelého křídla Průmyslového paláce na bubenečském Výstavišti. Důvodem je stížnost jednoho z uchazečů, firmy Inženýring dopravních staveb na podmínky zakázky. Úředníci dali stěžovateli za pravdu. Tendr byl vypsán v minulém volebním období a byl doprovodnou zakázkou k již zrušené hlavní soutěži na dostavbu paláce. ČTK to dnes řekl radní Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Levé křídlo vyhořelo v roce 2008. Palác byl postaven v roce 1891.


"Je to logickým vyústěním. Zakázka byla vyhlášena v minulém volebním období a my jsme o ní od začátku měli pochybnosti," řekl Vyhnánek.

Firma si stěžovala na pochybení ve lhůtách. Rovněž namítla, že požadavky jsou nepřiměřené a diskriminační. Znevýhodněni totiž byli dodavatelé, kteří "disponují stejnou či obdobnou referenční zakázkou, avšak namísto zastupování v územním, stavebním či společném řízeni zastupovali investory v řízení o dodatečném povoleni stavby či v řízení o změně stavby před dokončením", píše se v dokumentu. Pražští radní by tak v pondělí měli rozhodnout o ukončení zakázky.

Vedení Prahy zrušilo hlavní výběrové řízení na dostavbu Průmyslového paláce loni v říjnu. Také toto řízení bylo zahájeno v minulém volebním období. Důvodem bylo, že minulé vedení města tendr předloni odsouhlasilo, aniž mělo hotový projekt. Ten byl dokončen až loni v létě.

Vyhnánek dnes ČTK řekl, že jakmile odezní pandemie koronaviru, město znovu vypíše zakázky, a to jak tu hlavní na dostavbu, tak na stavební dozor. "Až se situace uklidní, tak to ihned uděláme. Kdyby nevypukla pandemie, tak už bychom to bývali udělali," řekl.

Projekt opravy zachovává původní podobu stavby z roku 1891. Počítá s dobudováním dalšího zázemí a technickými úpravami památkově chráněného objektu.

Průmyslový palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní hala paláce byla přestavěna na společenský a taneční sál. Změnilo se i jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.
0 comments
add comment

Related articles