Praha nechá zpracovat studii pro další rozvoj Slunečního náměstí

Publisher
ČTK
25.03.2019 12:05

Praha - Hlavní město nechá vypracovat architektonicko-urbanistickou studii Slunečního náměstí a promenády podél Seidlerovy ulie v Praze 13. Důvodem je stanovení regulace pro stavby, které by mohly vyrůst na pozemcích určených k zástavbě. Pražští radní dnes uložili Institutu plánování a rozvoje (IPR) připravit zadání studie. Sluneční náměstí je centrem Jihozápadního Města, kde sídlí i radnice městské části.


Hlavní město tím reaguje na záměr městské části, která v daném místě zvažuje stavbu multifunkčního centra. "Studie bude sloužit zejména jako podklad pro stanovení limitů a regulativů zástavby na plochách určených k zástavbě v centru městské části a pro zkvalitnění navazujících veřejných prostranství," píše se v materiálu.

Pražské zastupitelstvo loni v prosinci schválilo, že IPR zpracuje studii lokality a městská část zpracuje projekt využití parcel, které by jí poté magistrát svěřil do správy. O svěření parcel do své správy Praha 13 usiluje dlouhodobě, obává se totiž možného dopadu, kdyby se tyto pozemky hlavního města dostaly do rukou soukromníka.

Praha 13 chce kolem Slunečního náměstí zabránit zahušťování zástavby. Podle dřívějšího vyjádření starosty Davida Vodrážky (ODS) územní plán umožňuje na pozemcích osmipatrovou výstavbu a připravovaný Metropolitní plán dokonce ještě o pět pater vyšší.

Radnice zvažuje dvě varianty. Buď vytvoření parku, nebo vybudování multifunkčního centra pro kulturu, sport a volný čas. "Chceme mít Sluneční náměstí zakonzervováno tak, aby do budoucna nedošlo k tomu, že hlavní město ty pozemky prodá, a pak zde kupec postaví výškové budovy," řekl dříve ČTK Vodrážka.
0 comments
add comment

Related articles