Praha 8 získala hřbitov bláznů. Opraví kapli a zeď

Publisher
ČTK
10.08.2018 10:35
Czech Republic

Prague

Praha - Praha 8 získala od státu po třech letech jednání do správy tzv. hřbitov bláznů v Bohnicích. Radnice opraví obvodovou zeď a kapli. Pohřbívání zde obnoveno nebude. ČTK to sdělila mluvčí Prahy 8 Marcela Konrádová. Areál nebude volně přístupný, ale radnice sem bude pořádat komentované prohlídky. Hřbitov původně patřil bohnické psychiatrické léčebně a byli zde pohřbíváni zesnulí choromyslní. Následně jej spravoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.


"Je třeba stabilizovat obvodové zdi i kapli. Počítáme se zachováním porostu břečťanu popínavého, který místo dodává tajemnou atmosféru. Nicméně bude nutné odstranit drobnou náletovou zeleň,"
uvedl zastupitel a předseda komise pro životní prostředí Vít Céza (ČSSD).

Prostor bude nadále sloužit jako hřbitov, ale už se zde nebudou konat nové pohřby. "S obnovením pohřebiště nepočítáme vzhledem k jeho charakteru," uvedl místostarosta Radomír Nepil (ANO). Důvodem je podle dřívějšího vyjádření radnice také to, že nejsou známá konkrétní místa, kde jsou nebožtíci pohřbeni.

Hřbitov byl podle internetových stránek Psychiatrické nemocnice Bohnice vysvěcen 12. září 1909 a jako první na něm byl pohřben jedenáctiletý František Janovský. Pohřbívat se zde přestalo v roce 1951. Hřbitov zabírá plochu asi 2,5 hektaru.
0 comments
add comment

Related articles