Podobu dostavby Vítězného náměstí v Praze 6 určí workshop

Publisher
ČTK
03.08.2022 22:45
Czech Republic

Prague

Dejvice

Praha – Podoba dostavby Vítězného náměstí v Praze 6 vzejde z  mezinárodního soutěžního workshopu, který bude v souladu se soutěžním řádem České komory architektů. Vítězný návrh by měl být znám v červnu 2023. Podmínky workshopu schválili pražští radní.


Zástavbu nyní nezastavěné části náměstí plánuje konsorcium Fourth Quadrant, tedy sdružení firem Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Na pozemcích mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů by měly vzniknout kanceláře, obchody, bytové prostory a nová budova Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT).

Příjem žádostí by podle harmonogramu, který je součástí schváleného dokumentu, měl skončit letos zhruba v polovině září. Následně se uskuteční několik workshopů a zájemci budou průběžně podávat své návrhy. Porota nejdříve vybere šest až deset uchazečů na základě přihlášky do soutěže. Vybrané týmy připraví koncept a poté architektonický návrh zástavby. Následně do druhého kola postoupí tři až pět ze soutěžících vybraných v prvním kole. Finální návrh by měl být znám příští rok v červnu.

Všichni budou muset respektovat ve svých návrzích původní urbanistickou koncepci náměstí z roku 1924 navrženou architektem Antonínem Engelem. V podmínkách soutěže pak jsou kromě jiného zohledněny potřeby Prahy 6 na doplnění chybějící občanské vybavenosti a služeb. Dodrženy budou muset být také podmínky památkářů.

Konsorcium developerů koupilo pozemky o rozloze 20.122 m², tedy převážnou část zastavitelné plochy v takzvaném čtvrtém kvadrantu Vítězného náměstí mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů, zhruba za miliardu korun v listopadu roku 2021. Ředitel komerční výstavby Penty Real Estate Pavel Streblov tehdy avizoval, že by měla vzniknout polyfunkční zástavba, jejíž realizaci developeři předpokládají do roku 2028. VŠCHT prodala pozemky developerům s tím, že za získané peníze postaví novou univerzitní budovu s výukovými prostory a zázemím pro studenty a akademiky.
0 comments
add comment

Related articles