Pobočka pražské městské knihovny na Petřinách se začne stavět v roce 2022

Praha – Nová pobočka Městské knihovny Praha (MKP) na pražských Petřinách by se měla začít stavět na počátku roku 2022. Knihovna na ni nyní získala stavební povolení. Firmu, která novou budovu na místě stávající pobočky postaví, knihovna zatím hledá. ČTK to dnes sdělila mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

Součástí budovy, která vznikne podle návrhu architektů z ateliéru monom a ateliéru Zavadil, bude komorní sál pro konání kulturních, vzdělávacích a komunitních akcí a potřebné vybavení pro tzv. coworking, studium nebo kreativní setkávání. Prostory knihovny budou volně propojeny se zahradou a k venkovnímu posezení bude sloužit terasa. K dispozici bude rovněž kuchyňka pro přípravu občerstvení z přinesených surovin.

Plán na výstavbu knihovny vznikl před zhruba osmi lety. V roce 2016 vznikl projekt od zmíněných architektů, který získal předloni územní rozhodnutí. O stavební povolení zažádala knihovna v loňském roce. Hanzlíková již dříve uvedla, že nová knihovna by měla být hotova do dvou let od začátku stavebních prací.

Městská knihovna v Praze mimo jiné plánuje v lednu příštího roku otevřít svou první pobočku, kde si čtenáři budou knihy moci půjčovat a následně je vracet prostřednictvím samoobslužných zařízení bez asistence knihovníka. Samoobslužný knihovní kiosek bude umístěn v prostorách obchodního domu Centrum Černý Most v Praze 14. V plánu je to, že samoobslužná zařízení na vracení knih budou k dispozici ve všech pobočkách. Samoobslužné vracení funguje v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v Praze 1. Tamní samostatná návratová linka je v provozu od léta 2020.

Městská knihovna v Praze, kterou zřizuje hlavní město, má přes 40 poboček a provozuje tři pojízdné knihovny. Ke konci roku 2020 služby knihovny využívalo 153.000 registrovaných čtenářů. Loni si půjčili asi 3,5 milionu papírových knih a 4,1 milionu digitálních dokumentů. V knihovním fondu bylo 1,7 milionu knih, audiovizuálních záznamů a dalších. Jde o třetí největší knihovní fond v České republice po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.
0 comments
add comment

Related articles