Plzeň postaví na ploše u hlavního nádraží infocentrum a stánky

Source
Václav Prokš
Publisher
ČTK
20.05.2019 07:45
Czech Republic

Pilsen


Plzeň - Plzeň vybuduje letos na volné hliněné ploše u bočního vstupu na hlavní vlakové nádraží modulární kontejnery pro různé druhy služeb. Poskytne na to zhruba 15 milionů korun z přebytku loňského hospodaření. Pod autobusovým terminálem tak bude informační centrum města sloužící jako brána do Plzně, gastroslužby, parkování pro cyklisty a možná cykloboxy a carsharing. ČTK to řekli náměstkové primátora Michal Vozobule (TOP 09) a Pavel Šindelář (ODS).


"Jde o plochu u bočního vchodu nádraží do Šumavské ulice, který se stává vchodem dominantním. Také proto dnes upravujeme dopravu tak, že Šumavskou ulicí neprojedou od září nebo října auta tak, aby se tam mohli komfortněji pohybovat lidé, kteří přijíždějí nebo odjíždějí z Plzně nebo přestupují na MHD," řekl Vozobule.

"Vzniknou tam modulární kontejnerové stavby, v nichž bude kavárna, občerstvení, další služby a infocentrum města. Bude to na dřevěné platformě, kde může být i nějaká zeleň," uvedl Šindelář. Větší sousední hliněná plocha směrem ke státní silnici, tramvajovým kolejím a křižovatce zůstane zatím nevyužitá a úpravami projde později. Budou součástí dokumentace pro územní rozhodnutí celé lokality.

Poté, co Správa železniční dopravní cesty dokončila modernizaci všech nástupišť nádraží a otevřela nové podchody pod kolejemi, chce radnice pokračovat v další kultivaci nevyužitých prostor na boku nádraží, než tam vzniknou finální stavby. S těmi počítá územní studie velké oblasti Americká-Denisovo nábřeží-Sirkova. "Je to (kontejnery) zatím dočasné řešení, protože je otázkou do budoucna, jak bude území dostavěno, jak bude třeba využitý podchod a také se například přemýšlí i o posouvání tramvajové trati, což je ale věc na dlouhou dobu," uvedl Vozobule. Stánky by měla provozovat městská firma Plzeň 2015, která už spravuje bývalé autobusové depo a kulturní dům Peklo.

Proti bočnímu vchodu ze Šumavské není značený přechod pro pěší, po němž cestující volají. Policie a dopravní specialisté města ho ale odmítli s tím, že by automobily mohly ucpávat velkou křižovatku Sirkova-Americká. Podle Vozobuleho se tam ale zlepší bezpečnost chodců od září nebo října, kdy město zakáže autům průjezd Šumavskou ulicí, kam budou smět jen autobusy a trolejbusy. Úřady už schvalují dopravní značení. "Chceme tam (na současném neznačeném přechodu proti bočnímu vchodu ze Šumavské) v budoucnu zvednout vozovku na úroveň chodníku. Přecházející budou mít bezbariérovou rovinu a vozy MHD tam budou muset najíždět," řekl Vozobule. Přechod pro chodce navíc vznikne na konci Šumavské ulice, kam povede nový chodník. Útvar koncepce a rozvoje chce totiž podle Vozobuleho přechody na všech stranách velké křižovatky Sirkova-Americká.
0 comments
add comment

Related articles