Plzeň bude mít do února analýzu, co dál s kulturním domem Peklo

Source
Václav Prokš
Publisher
ČTK
13.12.2018 17:35
Czech Republic

Pilsen


Plzeň - Vedení města Plzně bude mít do konce ledna variantní analýzu toho, jak dál s památkově chráněným kulturním domem Peklo, který musel být letos uzavřen kvůli havarijnímu stavu. Spolu s Měšťanskou besedou je největším městským sálem pro pořádání kulturních akcí. Rozbor několika variant rekonstrukce a využití dostanou zastupitelé v informativní zprávě 7. února. Na dnešním jednání zastupitelstva, které schvalovalo rozpočet na rok 2019, to uvedl radní David Šlouf (ODS). Náklady na opravu budou stát stovky milionů korun.


"V rozpočtu není nikde položka na projekt," uvedl dnes opoziční zastupitel Petr Náhlík (KDU-ČSL). Podle něj by s penězi mělo být počítáno alespoň v přebytku letošního hospodaření, který se bude tradičně rozdělovat na jaře příštího roku.

Podle primátora Martina Baxy (ODS) musí rada města nejprve najít shodu na tom, jak Peklo rekonstruovat. "Už dříve byly na stole dvě varianty, jedna za více než 200 milionů a druhá, generální, za zhruba 400 milionů korun," řekl dnes zastupitelům.

"Do 7. února připravíme komplexní zprávu, kde bude analyzován stav Pekla před a po investici, maximální a minimální náklady, harmonogram prací plus způsob budoucího nakládání s objektem," uvedl Šlouf. Poté by se měli zastupitelé vyjádřit k tomu, co tam budou chtít. Do doby, než bude jasné zadání, se podle něj nemůže pracovat na projektu, ani vyčleňovat peníze.

O uzavření kulturního domu rozhodl letos v srpnu statik poté, co prozkoumal krovy a zdivo nad velkým sálem, které masivně napadly dřevokazné houby. Na nejnutnější opravy ještě minulé vedení radnice letos vyčlenilo 20 milionů Kč. Komplexní obnovu nechalo na novém zastupitelstvu.

Podzimní koncerty, divadla a maturitní plesy se musely přesunout do DEPA2015, které stejně jako Peklo provozuje městská společnost Plzeň 2015, a do dalších sálů ve městě, jako je Měšťanská beseda a Parkhotel.

Radnice dostala kulturní dům od státu před 15 lety zdarma, ale do jeho oprav zatím moc nedala.
0 comments
add comment

Related articles