Parkovací dům vedle svého sídla chce Liberecký kraj postavit, i když bude dražší

Publisher
ČTK
18.05.2022 17:10
Czech Republic

Liberec

Liberec - Parkovací dům vedle svého sídla chce Liberecký kraj postavit, i když bude podle odhadů zhruba o 30 procent dražší, než ještě loni na podzim projektanti počítali. Kraj připravuje novou veřejnou soutěž na parkovací dům a úpravu náplavky s maximální cenou 236,5 milionu korun bez DPH. Záměr ale musí nejprve projednat zastupitelstvo, které musí na stavbu schválit dalších 42 milionů korun z krajského rozpočtu. Na dotaz ČTK to dnes řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).


"Myslíme si, že není možné projekt zastavit, protože současná podoba okolí krajského úřadu je neudržitelná a nesplňuje ani funkci," řekl Půta. Připustil zároveň, že v současné chvíli není jisté, že se napodruhé podaří dodavatele najít. Situace je podle něj nepředvídatelná. Variantu počkat na zlepšení situace na stavebním trhu ale krajští radní odmítli. "Nemyslím si, že je možné obecně zastavit investice ve veřejném sektoru, to by asi byla pro ekonomiku další rána do vazu, stavebnictví je jeden z významných sektorů ekonomiky," dodal.

Veřejnou soutěž na stavbu parkovacího domu s předpokládanou cenou 183 milionů Kč bez DPH vyhlásil Liberecký kraj loni na podzim, přihlásilo se sedm firem, zakázku vyhrála společnost BAK s nabídkovou cenou 162 milionů korun. Firma ale vzápětí oznámila, že není schopna stavbu zahájit a včas dokončit vzhledem k vývoji na stavebním trhu. Zakázku pak odmítli i všichni další uchazeči s odkazem na nedostatek oceli a vysoké ceny způsobené i válkou na Ukrajině. Kraj proto musel podle Půty soutěž zrušit.

V sousedství svého sídla chce Liberecký kraj postavit parkovací dům s 244 místy pro automobily, z toho stovka je určena pro veřejnost. Stavba ocelové konstrukce se zelenou střechou měla podle původních plánů začít už teď v dubnu a hotovo mělo být za rok. Pokud se podaří v nové soutěži dodavatele najít, stavbu chce kraj zahájit ještě letos, hotovo musí být podle hejtmana do konce příštího roku, kraj totiž na stavbu získal 85 milionů z evropských fondů. Pokud projekt nestihne, o dotaci, která pokryje zhruba třetinu nákladů, přijde.

Výstavba parkovacího domu je další etapou obnovy okolí krajského úřadu. Sousední budovy a pozemky koupil v roce 2014 Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl za 97 milionů korun na Evropský dům, předloni stavbaři dokončili rekonstrukci bývalé budovy dílen zhruba za 390 milionů korun. Vznikl tam podnikatelský inkubátor, v době covidu tam bylo očkovací centrum, od 1. března slouží Krajskému asistenčnímu centru pro Ukrajinu (KACPU).
0 comments
add comment

Related articles