Ostravské krematorium se opraví podle návrhu Meerkatelieru

Ostrava – Ostravské krematorium, které je jediným v kraji, se bude rekonstruovat podle architektonického návrhu ateliéru Meerkatelier z Červeného Újezdu. Stal se vítězem architektonické soutěže, kterou město vyhlásilo loni v září. Novináře o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.


Původní objekt z roku 1961 byl vybudován podle návrhu architekta Iva Klimeše. Krematorium se ale kvůli mnoha přestavbám značně proměnilo a v současnosti je již nevyhovující. Problémem je hlavně opláštění budovy, kdy v létě je v objektu velké teplo a v zimě naopak teplo uniká. "Vykazuje velké technické, provozní i estetické nedostatky. Cílem rekonstrukce je modernizace budovy, aby odpovídala současným trendům," uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Vítězný návrh podle ní nabízí řešení citlivé k původnímu objektu a zároveň zvyšující komfort návštěvníků. Krematorium by mělo být opraveno do konce roku 2022. Na vítězném návrhu architektů Jaroslava Minaříka, Jindřicha Synka a Jiřího Kočího z Meerkatelieru se porotci shodli jednohlasně. Porota ho vybrala z 11 prací, které splnily soutěžní podmínky. Všechny návrhy z architektonické soutěže vystaví městský ateliér MAPPA. Vernisáž bude 10. června v 17:00 ve výstavním prostoru MAPPA.

"Vítězný návrh zachovává původní koncepci areálu a tvůrčím způsobem ji rozvíjí. Za efektivní porota označila, že autoři ponechávají obě obřadní síně ve vstupní části stavby a přemisťují provoz spalovacích pecí do zadní části objektu. Pozitivně ohodnotila také skutečnost, že v exteriéru nejsou použity žádné nepřiměřené stavební technologie, které by stavbu nevhodně prodražovaly," uvedla Vojkovská.

Město s vítězným studiem uzavře smlouvu na zhotovení projektové dokumentace, která by měla být dokončena v roce 2021. Následovat bude výběrové řízení na zhotovitele stavby. Ta by měla být zahájena i dokončena o rok později. Cena za rekonstrukci by neměla překročit 100 milionů korun.
0 comments
add comment