Opravy předválečné pevnosti Dobrošov na Náchodsku zatím vyšly na téměř 62 mil.Kč

Publisher
ČTK
13.05.2021 18:20
Czech Republic

Hradec Králové


Hradec Králové – V předválečné pevnosti Dobrošov na Náchodsku se po zimě opět naplno rozběhla oprava objektů. Práce v nich byly na podzim kvůli ochraně netopýrů částečně zastaveny. Od začátku rekonstrukce, která byla zahájena v červnu 2019, se v areálu prostavělo téměř 62 milionů korun z plánovaných 79 milionů korun. ČTK to dnes sdělili zástupci hejtmanství. Národní kulturní památka patří Královéhradeckému kraji.


Předpokládané celkové náklady za stavební práce a vybavení jsou zhruba 107 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

"Stavební práce jdou podle harmonogramu a jejich dokončení je v plánu letos v létě. Co mě velmi těší je to, že interiéry prochází a prošly velmi citlivou rekonstrukcí do původní podoby. Například pískováním vnitřních stěn se jim navrátila původní barva z doby budování pevnosti," uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Plán rekonstrukce počítá se stavebními úpravami a sanačními pracemi na pevnostních objektech Zelený, Můstek, Jeřáb a Polsko, včetně podzemních částí. Opravu zajišťuje sdružení firem Solid Care a Gemec-Union.

"Na srubu Jeřáb dochází ke kompletní rekonstrukci stropnic, na srubu Můstek se dokončuje povrchová úprava zvonu včetně betonových náběhů. Nejvíce úprav nyní probíhá na srubu Zelený, kde dochází k výrobě replik střílen, úpravám vstupních dveří do objektu i s instalací schodišťové plošiny pro vozíčkáře," uvedl Jiří Klemt z kanceláře hejtmana.

Dokončené je návštěvnické centrum. V současnosti také běží veřejná zakázka na dodavatele audiovizuální techniky. Na její pořízení kraj vydá přes 10,4 milionu korun bez DPH.

Královéhradecký kraj vlastní pevnost od roku 2015, kdy ji bezplatně převzal od Armády ČR. Provoz pevnosti už několik desetiletí zajišťuje Muzeum Náchodska.

Pevnost Dobrošov měla spolu s dalšími 12 dělostřeleckými tvrzemi bránit hranice státu. Její stavba začala 13. září 1937 a byla naplánována na dva roky. Měla stát téměř 34 milionů československých korun. Dělníci však stihli dokončit pouze tři ze sedmi plánovaných objektů. Po mnichovských událostech výstavba skončila a tvrz se nikdy nedokončila.
0 comments
add comment

Related articles