Obrana opět prodává nepotřebný majetek včetně řopíků

Publisher
ČTK
17.06.2021 09:35
Praha – Objekty bývalého pohraničního opevnění nebo pozemky nabízí ministerstvo obrany v nově zveřejněných inzerátech. Lidé si mohou například koupit takzvané řopíky na severní Moravě a ve Slezsku nebo pozemky u Hradce Králové či u Žatce. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva. Podrob- nosti jsou uvedeny na webu.


Úřad nabízí 18 nemovitostí za minimální kupní cenu 3,56 milionu korun, v 11 případech jde o nové nabídky. Nově ministerstvo nabízí čtyři pozemky v Hradci Králové, z nichž dva jsou v místních částech Věkoše a Pouchov a dva v části Rusek. "Tyto dva pozemky jsou atraktivní svojí polohou, neboť se nacházejí v blízkosti královéhradeckého letiště," poznamenal Caletka.

Zájemci si mohou koupit také pozemek o výměře asi půl hektaru severně od Žatce na jižním okraji strategické průmyslové zóny Triangle. Dva pozemky o rozloze necelého hektaru se nacházejí v katastru obce Velichov u Žatce a dva o něco menší pozemky jižně od Jihlavy v katastru obce Pístov.

Úřad už tradičně nabízí často poptávané objekty bývalého pohraničního opevnění. Na severní Moravě a ve Slezsku je v nabídce šest opevnění na cizích pozemcích. Jde o těžké opevnění na opavském předměstí Jaktař a dále pět řopíků, tedy bunkrů lehkého opevnění, které jsou v nabídce poprvé. Tři jsou v katastru vesnice Adolfovice na Jesenicku a dva v katastru Šléglov na Šumpersku. Nově jsou v nabídce i tři řopíky s vlastním pozemkem v Čechách, a to v obci Očihov nedaleko Podbořan na Lounsku.

Obrana se zbavuje nepotřebných nemovitostí každoročně. V nabídkách převládají pozemky nebo bunkry opevnění z období první republiky. Někdejší opevnění Československa je stále považováno za nemovitosti určené k obraně státu, a hospodaření s nimi má proto na starosti ministerstvo obrany. V roce 2005 ministerstvo rozhodlo, že opevnění bude přednostně bezúplatně převáděno na majitele pozemků pod nimi. Pokud by o ně zájem neměli, mohly je zadarmo dostat například kluby vojenské historie či okolní obce. Další možností je jejich prodej. Převody pevnostních opevnění začaly podle odboru nakládání s nepotřebným majetkem ministerstva obrany ve větším měřítku od roku 2008.
0 comments
add comment

Related articles