Obnova zahrad pod Pernštejnem pokračuje, nezastaví ji ani zima

Publisher
ČTK
22.10.2018 16:00

Nedvědice - Zatímco prohlídkové okruhy gotického hradu Pernštejn se o víkendu otevřou pro návštěvníky letos naposledy, práce v zahradách budou pokračovat i po skončení sezony. Úplně přerušit by je stavební firma neměla ani přes zimu. ČTK to dnes řekl kastelán hradu Zdeněk Škrabal.

"V zahradě probíhají práce ve velkém rozsahu a na celé ploše. Momentálně se staví zídky, dělá se statika, buduje se poustevna, obnovuje se velký i malý bazén a budují se inženýrské sítě. Práce úplně neutichnou ani v zimě, pokud nebudou příliš silné mrazy,"
uvedl kastelán.

Práce na zahradě provádí společnost Garden Line, která vyhrála výběrové řízení. Každý týden je kontrolují zástupci Národního památkového ústavu i správy hradu.

Vrchnostenská okrasná zahrada na Pernštejně je architektonický komplex středověkého hradu, doplněný nejprve v baroku a posléze na přelomu 18. a 19. století souborem zahrad. Podle památkářů nemá v České republice obdoby. S přispěním evropských peněz se areál vrátí do své vrcholné podoby z doby před 200 lety, kdy patřil mezi patnáct nejvýznamnějších zahrad na Moravě a ve Slezsku.

Podle kastelána Zdeňka Škrabala bude zahrada "vzorkovníkem" různých stylů. "Je to velice významná historická entita, která tu nějakou dobu chyběla," uvedl. Dodal, že zahrada vytvoří komplex s hradem, podobně jako v minulosti.

Podobu zahrady v době její největší slávy přibližuje inventář z roku 1806, zachycující nejen jednotlivé zahradní architektury a užitné stavby, ale také jejich mobiliář, stav ovocných a cizokrajných stromů i kvetoucích rostlin.

Obnova Vrchnostenské okrasné zahrady začala letos v lednu kácením stromů a potrvá včetně restaurování historických objektů do září 2020. Stát by měla přibližně 100 milionů korun.
0 comments
add comment

Related articles