Obnova Malostranského náměstí získala stavební povolení

Publisher
ČTK
15.11.2018 14:00
Czech Republic

Prague

Praha - Dlouho plánovaná přeměna Malostranského náměstí v Praze získala stavební povolení. Stavební úřad Prahy 1 to zveřejnil na své úřední desce. Pokud se v 15denní lhůtě nikdo neodvolá, nabude rozhodnutí právní moci a magistrát bude moci začít s pracemi. Podle dřívějších informací vyjde chystaná přeměna náměstí na 120 milionů korun.

Při úpravách náměstí se počítá se zrušením parkoviště v jeho horní části, dále se zúžením jízdních pruhů a rozšířením chodníků. Projekt se podle magistrátu snaží co nejvíce zachovat historickou podobu včetně původních lamp, dlažeb, morového sloupu i ruční pumpy. Na náměstí přibude také kašna. Projekt musel magistrát mírně upravit na základě připomínek, které došly při územním a stavebním řízení.

Město už na náměstí zrekonstruovalo tramvajové koleje, kolem kterých umístilo novou dlažbu, jež bude po celkové opravě umístěna na celém prostranství. Uskutečnil se rovněž archeologický průzkum. Na náměstí podle odborníků leželo první sídliště, které se stalo základem pro osídlení území Prahy.

Projekt počítá s možností budoucího umístění podzemních garáží, které tam chtělo předchozí vedení Prahy 1. S ohledem na programové priority nové koalice, která bude v městské části vládnout, se dá předpokládat, že se pohled na tuto otázku může změnit.

Město při přípravě úprav vychází z projektu, se kterým v mezinárodní architektonické soutěži v roce 2014 uspěli architekti Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský. V roce 2016 město v dolní části náměstí zrušilo parkoviště a pokoušelo se tam pořádat kulturní akce, ale bez většího zájmu veřejnosti.
0 comments
add comment

Related articles