O stavbu stadionu v Hradci Králové mají zájem čtyři subjekty

Publisher
ČTK
18.01.2021 19:55
Czech Republic

Hradec Králové


Hradec Králové – O stavbu nového fotbalového stadionu v Hradci Králové mají zájem čtyři subjekty. Na dnešním jednání zastupitelů to řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS). Tendr, který město vypsalo 4. září, je čtvrtý v pořadí a má hodnotu téměř 600 milionů korun bez DPH.


V tendru nejprve v prvním kole museli uchazeči splnit kvalifikační podmínky. Všichni je splnili a postoupili do druhého kola, v němž do 5. února budou moci podat předběžné nabídky. Po jejich podání budou následovat jednání s účastníky tendru. Jejich předmětem bude vylepšení návrhů ve prospěch města. "Následně budeme účastníky vybízet k finálnímu podání nabídek," uvedl dříve Bláha.

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu připravuje přes 15 let a jde o jednu z prioritních investic Hradce. Zakázka je vypsaná metodou Design and Build, tedy Navrhni a postav. Dané jsou základní požadavky města na velikost a funkce stadionu. Město míní, že vítěze tendru vybere letos. Na projektování a stavbu bude mít firma dva roky.

Soutěž po námitce stavební společnosti PORR řeší ve správním řízení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), takže město kvůli tomu nemůže s případným vítězem podepsat smlouvu. Společnosti PORR se nelíbí některé zadávací podmínky soutěže a nastavená hodnoticí kritéria.

Stadion, na němž bude mít zázemí druholigový klub FC Hradec Králové, by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8000 diváků s možností navýšení na 9300 míst. Všechna místa by měla být zastřešená. Na financování stavby by chtělo město získat státní dotaci.
0 comments
add comment

Related articles