Nymburk získal stavební povolení na stavbu lávky přes Labe

Publisher
ČTK
12.12.2019 08:10
Czech Republic

Nymburk


Nymburk - Nymburk dnes získal stavební povolení na stavbu lávky pro pěší přes Labe. Město musí ještě vybrat v soutěži zhotovitele stavby a začít stavět by se mohlo už na začátku léta, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí radnice Petr Černohous. Původní projekt počítal s náklady kolem 40 milionů korun, starosta Nymburku Tomáš Mach (Nymburk s klidem) ČTK tento týden řekl, že se obává, že vítězná cena přesáhne 100 milionů korun.


"Jsem moc rád, že Nymburk získal pravomocné stavební povolení na novou lávku. Pokud všechno půjde dobře, chceme začít stavět už na začátku léta. První návštěvníci by se měli projít z centra na Zálabí už v roce 2021," řekl místostarosta Bořek Černý (Změna pro Nymburk).

Nová lávka bude široká minimálně čtyři metry a bude uzpůsobená tak, že ji budou moct využívat společně pěší i cyklisté. V naléhavých případech po ní bude moct přejet také vozidlo integrovaného záchranného systému.

Nová lávka bude oproti původní koncipována tak, že bude snadnější kontrolovat její stav, a také s důrazem na minimalizaci případné koroze. "Nová lávka by měla mít životnost 100 let a oproti té původní budeme moct účinně kontrolovat její stav," řekl Černý.

Vítěz soutěže na novou lávku by mohl být znám na jaře. Podle starosty bude nová lávka stát minimálně 78 milionů korun, je ale reálné, že cena přesáhne 100 milionů. Podle Macha má město přislíbenou dotaci Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který pro Nymburk vyčlenil 99 milionů korun. Přesáhne-li vítězná nabídka tuto částku, bude muset město shánět další peníze.

Původní lávku uzavřel Nymburk pro pěší v prosinci 2017, lodě nesměly proplouvat pod lávkou od loňského června, město ve stejnou dobu uzavřelo prostranství na obou březích pod lávkou. Provoz na řece byl obnoven po dvou měsících 8. srpna, po demolici lávky. Lávka byla stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Praze-Troji, jež se předloni zřítila do Vltavy.

Projektovou dokumentaci vytvořila společnost Stráský, Hustý a partneři. Jednatelem firmy a autorem návrhu je projektant Jiří Stráský, právě on navrhoval lávku v Praze-Troji i předešlou v Nymburku.
0 comments
add comment

Related articles