Nový územní plán Brna prodiskutují odborníci on-line

Publisher
ČTK
22.10.2020 08:10

Brno - Kancelář architekta města Brna připravila sedm seminářů a kulatých stolů k novému územnímu plánu. O hlavních tématech budou on-line diskutovat odborníci, zástupci města, městských částí i občanských spolků. Lidé mohou všechny debaty od pondělí sledovat na webu nebo sociálních sítích kanceláře, uvedla dnes v tiskové zprávě její mluvčí Jana Běhalová.


Internetové diskuse nahrazují výstavu 381.346 územních plánovačů v brněnském Urban centru, která je nyní zavřená kvůli nouzovému stavu vyhlášenému v souvislosti se šířením koronaviru. "Chceme podrobně prodiskutovat témata, na která se nás lidé nejčastěji ptali při projednávání návrhu nového územního plánu. Vzhledem k aktuální situaci přesouváme všechny akce do virtuálního prostoru. Z každé diskuze pořídíme záznam a lidé se k nim mohou vracet," řekl ředitel kanceláře městského architekta Michal Sedláček.

Seriál odstartuje kulatý stůl na téma budoucnosti cyklistické dopravy v Brně. Hosté budou připojeni on-line. "Pozvali jsme projektanty, kteří se tématu dlouhodobě věnují, i zástupce magistrátu a občanských spolků. Budeme diskutovat, co může udělat nový územní plán pro cyklisty a co naopak musí udělat podrobnější dokumentace,“ doplnil dopravní specialista kanceláře Martin Všetečka. Snahou je podle něj najít způsob, jak se mají cyklisté pohybovat městem, aby byl provoz všech druhů dopravy co nejplynulejší a nejbezpečnější. Mezi další témata patří protipovodňová opatření nebo výšková regulace budov.

Brněnský územní plán má již 26 let a je nejstarší v České republice. Na konci roku 2022 mu podle zákona vyprší platnost, a proto Brno pracuje na přípravě nového plánu. "Kancelář architekta města Brna převzala rozpracovaný návrh před dvěma lety. Dokončila ho podle pokynů, kterých bylo přes dva tisíce. Projednání s veřejností se konalo na jaře letošního roku," sdělila Běhalová.

K návrhu nového územního plánu podle mluvčí dorazilo víc než 8200 podání, což je dohromady zhruba 36.000 jednotlivých námitek a připomínek. "Nyní je potřeba všechny vypořádat a upravit návrh k opakovanému veřejnému projednání, které bude v příštím roce," dodala Běhalová.

Podle Sedláčka je nejtěžší najít dohodu mezi různými skupinami, které hájí své zájmy. Patří mezi ně město, městské části, obyvatelé nebo developeři. Od nového územního plánu si kancelář městského architekta slibuje mimo jiné nové plochy pro výstavbu bydlení.
0 comments
add comment

Related articles