NG vypíše 28. února soutěž na proměnu Veletržního paláce

Publisher
ČTK
21.02.2019 16:20
Czech Republic

Prague


Praha - Národní galerie Praha 28. února vyhlásí dlouho připravovanou soutěž na rekonstrukci Veletržního paláce. Při zahájení jarní sezony zároveň uvede výstavu, která představí historii i budoucnost jejího největšího výstavního prostoru. Podrobnosti o soutěži galerie představí na tiskové konferenci týž den, sdělila dnes ČTK mluvčí NGP Tereza Ježková.


Dlouhou plánovanou úpravou, kterou schválili památkáři, chce šéf NGP Jiří Fajt mimo jiné získat lepší prostory pro současné umění. Ministerstvo kultury dalo na soutěž 15 milionů korun, Fajt v ní osloví 12 českých i zahraničních architektů, kteří mají s podobnou prací zkušenosti, řekl již dříve ČTK. NGP chystá také opravu především interiérů Schwarzenberského paláce a rekonstrukci Šternberského paláce.

Na přípravu návrhů Fajt počítá s půl rokem, v říjnu by chtěl znát jméno vítěze soutěže. Předpokládá, že dva roky mohou trvat projektové práce a schvalování, další dva roky samotná stavba a rok se budou zpět do Veletržního paláce stěhovat exponáty. "V ideálním případě může všechno od podpisu smlouvy trvat šest let," odhadl.

Peníze potřebné na rekonstrukci paláce nechce Fajt odhadovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že se s opravou funkcionalistické památky počítá v novém investičním programu, který vláda připravuje. Při loňské návštěvě premiéra kulturních státních institucí, pro něž vláda s investicemi počítá, se v případě Veletržního paláce mluvilo o třech miliardách korun.

Výstava Budoucí palác, která začne příští týden a jíž budou tvořit především videa, připomene existenci Veletržního paláce v posledních 90 letech. Palác, který údajně obdivoval i slavný francouzský architekt Le Corbusier, provází pohnutý osud. Je ztělesněním modernistických tendencí a vznikl jako palác Pražských vzorkových veletrhů v letech 1925 až 1928 jako největší budova své doby, s dlouhými koridorovými pasážemi lemovanými skleněnými výlohami.

Zničující požár v roce 1974 zapříčiněný nepozorností lakýrníků znamenal zlom v jeho osudu. Přinesl však o mnoho let později využití domu pro Národní galerii. Ta strohou modernistickou architekturu využívá k prezentaci moderního a současného umění.

"Funkce paláce se zdaleka nevyčerpaly a bude nutné pro Veletržní palác zvážit nové, budoucí hybridní programy," uvedla NGP v tiskové zprávě. Laserová instalace na fasádě Veletržního paláce promítne během Grand Openingu historické, současné i budoucí programy, jako je kavárna, biograf, pošta, ale i mediatéka, galerie, a další, uvádí NGP.
0 comments
add comment

Related articles