Národní galerie bude mít nový depozitář za 1,3 mld Kč

Publisher
ČTK
19.01.2021 18:35
Czech Republic

Prague

Jinonice


Praha – Za 1,3 miliardy korun by měla Národní galerie Praha postavit v pražských Jinonicích nový depozitární areál. Galerie to dnes uvedla v tiskové zprávě. Stavba by měla stát do sedmi let od zahájení projektu. Areál podle návrhu studia JIKA-CZ nabídne mimo péči o umělecká díla také veřejně přístupnou část - otevřený depozitář a veřejné edukační programy.


Součástí komplexu budou restaurátorské ateliéry, laboratoře a digitalizační centrum. Vybraná umělecká díla budou umístěna i v exteriéru, ve veřejnosti přístupném sochařském parku.

"Vnitřní prostředí bude těžit ze vzájemné kombinace těch nejmodernějších systémů, ale také bude využívat i tradičních materiálů, jako jsou třeba nepálené cihly, které mají skvělé akumulační vlastnosti. Dům tak bude navržen nejen s ohledem na citlivost a hodnotu exponátů, ale zároveň bude šetrný k životnímu prostředí," uvedl hlavní inženýr Jiří Slánský. Vítězný projekt spolu s dalšími návrhy, které se dostaly do finále soutěže, NGP vystaví v mezaninu Veletržního paláce a návštěvníci je budou moci vidět po znovuotevření galerie.

Národní galerie Praha má v hlavním městě šest budov se stálými expozicemi nebo výstavami, výstavy pořádá také ve Valdštejnské jízdárně, která patří Senátu. Galerie spravuje nejrozsáhlejší sbírku výtvarných děl v Česku. Je institucí s více než dvousetletou tradicí, která shromažďuje, eviduje, studuje, vystavuje, publikuje a zprostředkovává umělecká díla všech výtvarných oborů od antiky až po současnost. V roce 2019 státní dotace na činnost NGP činila podle výroční zprávy ministerstva kultury asi 332 milionů korun.
0 comments
add comment

Related articles