Nádraží v Brně na Zvonařce se má přestavovat od podzimu

Publisher
ČTK
18.09.2019 12:55
Czech Republic

Brno

CHYBIK + KRISTOF


Brno - Brněnské autobusové nádraží Zvonařka by se mělo začít přestavovat v říjnu či v listopadu. V závěru září má skončit opakované výběrové řízení, z něhož má vzejít stavební firma, která stihne práce za více než 100 milionů korun dokončit do konce příštího roku, řekl ČTK předseda představenstva ČSAD Brno-město holding Antonín Grund. Brutalistní stavba ze 70. let získá výrazně přívětivější podobu, než jakou má nyní.


Stavět se mělo původně už loni v létě, ale průtahy s vyřizováním dotace, která pokryje zhruba tři čtvrtiny nákladů, a s výběrovým řízením odsunuly zahájení až na letošní podzim. "Termíny jsou hodně napjaté, ale pořád je čas dostatečný k tomu, aby se to stihlo," řekl Grund.

Na podzim má začít první etapa prací, která zahrnuje osvětlení a oživení podhledu, tedy betonového stropu, na jehož horní části je odstavná plocha pro autobusy. Zmizí tak ponurý dojem z potemnělého prostoru. "Tato etapa má být hotová příští rok na jaře a mezitím by začala druhá etapa, což jsou hlavní stavební práce," řekl Grund. Patří mezi ně oprava vozovek a nástupišť, naváděcí světelný systém a stavba nové výpravní budovy u Opuštěné ulice, kde bývaly prodejní stánky. V současné výpravní budově u Plotní ulice budou administrativní prostory pro majitele a zázemí pro řidiče.

Na projektu rekonstrukce pracovali mladí brněnští architekti Michal Krištof a Ondřej Chybík, kteří uvedli, že jde o krásný příklad brutalistní stavby, kterou je potřeba očistit a lépe osvětlit. Předpokládají, že se pak dobře začlení do nově vznikajícího tzv. jižního centra.

Zvonařka je významný dopravní uzel, na který denně přijíždí zhruba 1000 autobusů regionální, vnitrostátní i mezinárodní dopravy. Projde jí denně 25.000 až 30.000 lidí i přesto, že některé dálkové autobusy jezdí ke Grandu a regionální linky mají konečnou v uzlech MHD. Od příštího roku bude po více než 40 letech dostupná tramvají, protože trať bude přeložená z Dornychu do Plotní ulice.
0 comments
add comment

Related articles